Як проходило ЗНО у цьому році, розповіли представники мережі ОПОРА

Тетяна Зарубіна  |  П'ятниця, 24 червня 2016, 16:14
Сьогодні Громадянська мережа ОПОРА презентувала результати роботи мережі спостерігачів за зовнішнім незалежним оцінюванням.
Як проходило ЗНО у цьому році, розповіли представники мережі ОПОРА

Цього року ОПОРА спостерігала за проведенням ЗНО з семи предметів: українська мова та література, математика, історія України, англійська мова, фізика, географія та хімія. За словами координатора мережі ОПОРИ  в Харківській області, незважаючи на складний процес підготовки до ЗНО 2016, який відбувався у напруженому графіку, Громадянська мережа ОПОРА відзначає високий рівень організації зовнішнього незалежного оцінювання. З кожним роком спостерігачі фіксують покращення роботи персоналу пунктів тестування, зокрема їх професіоналізм та відповідальність. Однак, деякі спостерігачі фіксують різницю підходу до проведення ЗНО в обласних центрах та у віддалених районних центрах, адже в останніх учасники тестування (учні, батьки, інструктори, учителі) переважно знайомі між собою, мають ділові, дружні та навіть родинні стосунки.

Процедурною особливістю цьогорічного тестування було рішення Українського центру оцінювання якості освіти щодо необов’язкового застосування металодетекторів під час тестування з української мови і літератури. «Відсутність перевірки металодетекторами під час першого тестування ймовірно повпливало на наявність заборонених засобів в абітурієнтів під час наступних тестувань. Також спостерігачі відзначають факт збільшення наявності довідників, шпаргалок та інших допоміжних засобів у рекреаційних зонах та коридорах», – розповідає Катерина Мінкіна.

Важливою складовою кампанії спостереження стало проведення соціологічного дослідження щодо ставлення учасників тестування до стандартизованого оцінювання та способів підготовки до складання тестів. Дослідження проводилося спільно з Фондом «Демократичні ініціативи». При проведенні опитування використовувалася методика екзит-полу (опитування на виході з пунктів проведенні ЗНО). Загалом було опитано 2086 учасників у 80 пунктах тестування за вибіркою, що репрезентує  регіональний склад учасників ЗНО.

«На думку переважної більшості учасників тестування, ЗНО має залишатися основним критерiєм для вступу до ВНЗ, - розповідає Ірина Бекешкіна. У той же час 26% висловились на підтримку ідеї повернення до старої системи іспитів у ВНЗ. 16 % – не змогли відповісти на це запитання». Варто відзначити, що найбільше прихильників ідеї повернення до іспитів у ВНЗ мешкає на Донбасі (33%) та в Центрі (30%), тоді як найменше цю ідею підтримують учні на Заході, Сході та Півдні України (20%, 24% та 25% відповідно). При цьому в середовищі заможних учнів більше тих, хто підтримують повернення до іспитів у ВНЗ (34%), ніж серед учнів із доходами середнього рівня (25%) та нижче середнього (18%)».

comments powered by HyperComments