Життя після випуску: чи є в дитини – сироти шанс отримати житло?

Тетяна Зарубіна  |  Субота, 25 червня 2016, 07:44
У прес – центрі KHARKIV Today обговорювали проблеми дітей - сиріт
Життя після випуску: чи є в дитини – сироти шанс отримати житло?

Учасники круглого столу  обговорювали проблеми та перспективи дітей сиріт та дітей – інвалідів щодо отримання власного житла. На сьогодні в Україні дійсно існує така проблема – адже державі не вистачає коштів, житло поступово руйнується, поки дитина перебуває у соціальному закладі – інтернаті  або дитячому будинку. На обговорення цю непросту тему винесли з метою об'єднати зусилля громадських, волонтерських ініціатив і органів виконавчої влади у наданні допомоги дітям - сиротам. Спонукало до цього розуміння, що процес є тривалим і вимагає супроводу протягом усього життя сироти. За словами Тетяни Печерських, сьогодні діти захищені законодавчо, однак часто місцева влада не має коштів на те, щоб надати дитині житло. Останній будинок для сиріт у Харкові був збудований ще у 2006 році, отже з тих пір процес майже спинився.

На сьогодні Існують серйозні складності в реалізації права сиріт на житло, що призводить до їх маргіналізації і асоціальної поведінки, поповненню кількості бездомних і збільшення злочинності. Але є і позитивні приклади. Наприклад,у Богодухівскому інтернаті вже не один випускник отримав власне житло,приклавши до цього насамперед власні зусилля.

Загалом учасники круглого столу були змушені визнати, що ситуація складна. Центральні та місцеві органи влади не виділяють кошти на придбання житла, остання надія – це благодійники. небайдужа громадськість та іноземні фонди.  Представники Харківських районного та обласного соціальних центрів у справах родини , дітей та молоді не змогли дати чіткої відповіді, що стається з квартирами тих дітей, які після втрати батьків потрапляють до інтернатів. Адже таким чином житло буквально йде  в «нікуди», як наголосила представник БФ "Трошки вогню" Аліна Терлецких. Досі немає чіткого механізму, як діти можуть отримати житло після досягнення повноліття.

comments powered by HyperComments