Відкриття баз даних сприятиме активізації громадського суспільства

Четвер, 30 червня 2016, 17:50
ГО «Опора» відкрила Портал відкритих даних, який дасть можливість всім охочим отримати необхідну інформацію про депутатів Верховної ради, їх діяльність, джерела доходів та законопроекти, які вони просувають. Подробиці про цей ресурс розповіла Катерина Мінкіна, громадський консультант ГО «Опора» в Харкові.
Відкриття баз даних сприятиме активізації громадського суспільства

Яке значення для громадянського суспільства має відкриття Порталу відкритих даних Верховної ради України?

Громадянське суспільство отримає доступ до відкритих даних. А саме: до різних парламентських документів, до інформації про доходи, до даних народних депутатів. Також ми плануємо зібрати окремо інформацію про помічників нардепів. Громадяни зможуть бачити, яким є бюджет Верховної Ради, як вона використовує кошти і на що вони спрямовані. І, таким чином, можна буде відслідковувати, наскільки чесно і відкрито працює парламент.

У нас ще, окрім Порталу відкритих даних, є різні ресурси. Наприклад, сайт «Вони голосують за тебе». Він призначений для того, щоб показати, як саме голосують народні депутати, які політичні думки вони підтримують і переважно за які моменти віддають свої голоси. Тобто, громадянин може сформувати власну позицію. І на наступних виборах знати, за кого голосувати, а за кого – ні. Виходячи з того, що він побачив, як його депутат працює.

Взагалі, всі ці ресурси спрямовані на те, щоб покращити комунікацію між громадянами, суспільством та безпосередньо владними гілками. Тобто, народними депутатами, парламентом. Окрім цього, ми розробляли мапу приймалень та контактів мажоритарників та парламентських партій, завдяки якій кожен громадянин може побачити їх адреси та дізнатися, як звернутися до народного депутата і з якими проблемами можна взагалі це зробити

Розкажіть, яким, на вашу думку, є майбутнє у цього порталу? Як він буде розвиватися в подальшому?

Взагалі, ми плануємо наповнити портал ще більш змістовною інформацією про діяльність парламенту. Окрім цього, ми розробили додатки з різною інформацією стосовно бюджетних фондів, парламентських витрат на різноманітні потреби. Ще хочемо зібрати більш змістовну інформацію про помічників народних депутатів. Щоб знали не тільки їх прізвища, а ще як до них можна звернутися. І взагалі, чи вони працюють і чим займаються.

Як депутати реагують на вашу ініціативу?

Дуже скептично. Бо багато хто з них не хоче, щоб населення бачило їх реальні прибутки і те, куди вони витрачають гроші. Тому вони так неохоче дають нам інформацію. Чи взагалі не йдуть на контакт. Тому, звісно, є деякі окремі випадки, коли народні депутати підтримують цю ініціативу. Але зазвичай дуже повільно і важко.

На вашу думку, як відкриття баз даних може ще вплинути на політичне та громадське життя країни?

Звісно, це сприяє активізації громадського суспільства. Тому ми побачимо появу інших ініціатив, які спрямовані на те, щоб сприяти відкритому парламенту і прозорій роботі влади. Не тільки на всеукраїнському, але й на місцевому рівні. Тобто, ми сподіваємося, що і на місцевих рівнях активісти почнуть якось підштовхувати владу до того, щоб вона була більш активною, співпрацювала з громадянським суспільством.

А ви враховуєте вірогідність того, що хтось з депутатів буде вам протидіяти?

Звісно, таке може бути. Тоді вже будемо вирішувати проблеми, коли вони будуть з’являтися. Будемо звертатися до механізмів закону. Є закони, які регулюють роботу з народними депутатами, закони про доступ до відкритих даних. Якщо ми не отримуємо якихось відповідей, то ми можемо спокійно апелювати до нормативних актів.

comments powered by HyperComments