«Громадській піксель». Історії ветеранів, втілені на сцені

Середа, 6 липня 2016, 16:29
Проект «Громадський піксель» являє собою симбіоз психотерапії та театрального мистецтва, який покликаний допомогти ветеранам АТО адаптуватися до мирного життя.
«Громадській піксель». Історії ветеранів, втілені на сцені

Сам проект, ініційований ГО «Лінія згоди», полягає в тому, що час від часу проводяться зустрічі з ветеранами АТО та їх близькими, де вони діляться своїми особистими історіями. Після чого актори театру «Прекрасні квіти» перетворюють їх у міні-спектаклі. Всього було організовано 25 таких зустрічей, які дали можливість провести виступи у трьох містах України – Харкові, Чугуєві та Первомайському.

«Це форма, де можливе об’єднання людей, які пройшли війну, з їх близькими, з їх друзями, з їх знайомими, – розповіла координаторка проекту Ольга Ладія-Щербакова, – однією з умов проекту було те, що учасники АТО самі вирішують, кого вони запросять на цю зустріч, кого вони бажають бачити і хто, на їхню думку, має почути те, чим вони хочуть поділитися. І все це направлено на поновлення соціальних зв’язків після того, як люди повернулися з війни».

«Ми отримали набагато більше, – зазначила Оксана Черкашина, акторка театру «Прекрасні квіти», – адже театр театром, але та кількість зустрічей з людьми, які відбулися в межах нашого проекту, учасників АТО з нашою командою, подарувала нам дуже теплий та важливий людський досвід. Кожна історія, яку ми бачимо – це історія з життя солдата на війні. І кожен раз, слухаючи історії воїнів та їх дружин, я розумію, що кожен раз зустрічаюсь з людьми, які етично та духовно, мабуть, вищі, ніж я. І тому ставити на сцені їх історії було для мене так само приємно та важливо».

За словами Олени Луценко, психолога-психотерапевта, цей проект дуже важливий для тих, хто повернувся з війни. Він дає їм можливість передати власні емоції, розповісти свої історії і бути при чому почутими, знайти розуміння серед слухачів. Це також дає їм можливість відчути турботу та підтримку.

comments powered by HyperComments