Переселенці розповіли, як часто зустрічаються з дискримінацією

Тетяна Зарубіна  |  Понеділок, 11 липня 2016, 18:21
Активісти Чугуївської правозахисної групи розповіли, які масштаби дискримінації внутрішньо переміщених осіб в нашій області
Переселенці розповіли, як часто зустрічаються з дискримінацією

Здійснюючи моніторинг протягом 5 місяців, активісти проводили анкетування та фокус – групи по всій Харківській області, та зробили певні висновки. Працювали експерти і юрист. До юриста зверталися переселенці,які вважали, що до них проявляться дискримінація. Опитування було анонімним. Сто осіб взяли участь у анкетуванні – з Кигичівського, Барвінського, районів. Найбільш часті проблеми,з якими стикаються  переселенці – це відмова у здачі житла.

Орися Пекареніна розповіла, що показав моніторинг:  «Це доволі поганий показник. Деякі власники квартир не хотіли здавати. через те, що є тимчасовими. Однак навіть зараз у оголошеннях зустрічаються такі фрази, що людей з Донецьку та Луганську просимо не турбувати. Також досить гостра ситуація у нас із працевлаштуванням, тому що деякі роботодавці не бажали приймати до себе на роботу внутрішньо переміщених осіб. 22 відсотки переселенців вказали, до вони відчувають до себе якесь негативне ставлення з боку місцевого населення»,- зазначила Орися.

Також 22 відсотки переселенців вважають, що їм завищували вартість оренди житла. Особливо це стосується області. 38 %переселенців мали перешкоди з отриманням соціальних виплат та пенсій – але, за словами активістів, це проблема не лише Харкова.

При цьому чиновники та державні органи відповіли на запит,що дискримінації немає. Але, за словами Орисі, дискримінація є, просто цього не помічають органи державної влади.

Юрій Чумак зазначив, що представник уповноваженого з прав людини відповів на запит – було 63 звернення переселенців до омбудсмена. підтвердили, що переселенці усе ж таки звертаються по допомогу.

Активісти зазначили, що важливо подавати у ЗМІ не викривлену інформацію, та не вказувати, що той чи інший злочин вчинили саме переселенці. Адже це призводить до появи негативного ставлення людей до внутрішньо переміщених осіб.

comments powered by HyperComments