Імітація конкурсу: у Харкові незаконно обирають керівників правових бюро допомоги населенню

Тетяна Зарубіна  |  Понеділок, 11 липня 2016, 19:45
В усіх областях Україні триває конкурсний відбір кандидатів на посади бюро правової допомоги, які почнуть працювати з 1 вересня.
Імітація конкурсу: у Харкові незаконно обирають керівників правових бюро допомоги населенню

Разом з харківськими журналістами представники ГО «Експертиза Реформ» ознайомились з тим, як триває етап інтерв’ювання кандидатів, завітавши до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Харківській області.

Згідно з графіком роботи конкурсної комісії, у центрі мали працювати дві підкомісії. Проте в реалії працювала лише одна. Спілкувалась з представниками ЗМІ та громадськості Марина Чудна, яка представилась як координатор роботи конкурсної комісії. В.о. директора Регіонального центру Ольга Родіонова не була присутньою на місці. Самих конкурсантів у центрі було до 5 осіб.

За словами Марини, комісія слухає по 8-9 осіб на день, окремного часу для кожного претендента немає, робота йде у порядку «живої черги». Повна кількість членів комісії згідно з наказом – 30. Саму комісію розбили на три підкомісії по 10 осіб. Проте документ, який підтверджує такий розподіл на підкомісії та регулює порядок їхньої роботи, координатор проекту на прохання представників громадськості не надала.

Одна підкомісія, яка працювала на момент візиту громадськості, складалась з 4 осіб. На питання, чи достатньо такої кількості членів комісії для прийняття рішень, Марина Чудна відповіла:

«Будем смотреть по итогам» - Марина Чудна щодо кворуму роботи підкомісії

Вести зйомку своєї роботи члени комісії журналістам не дозволили, посилаючись на начебто дестабілізацію робочого процесу. 

 

У пошуках відповіді на питання, що ж робити з результатами засідань таких «неповних» комісій та й взагалі відсутністю таких засідань представникам громадськості у телефонному режимі вдалось поспілкуватись з Надією Кизицькою – начальником управління комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Координаційного центру з надання правової допомоги (м.Київ): 

 

«Маємо уточнення щодо кворуму. В підкомісії, у якій ми були, складається з 10 осіб, а присутні - лише 4. Скажіть, як київський центр буде реагувати на  результати цієї комісії? Чи будете переатестовувати, чи взагалі відхиляти результати?»  - Олексій - журналіст Громадське.Харків

«Я наразі не можу Вам відповісти на питання, тому що я не володію тією інформацією, яку Ви даєте мені. Я знаходжусь у Києві, я не знаю яка кількість працює конкретно у цей момент у підкомісії. Звідки у Вас ця інформація. Я не можу відповісти на питання» - Надія Кизицька. 

Положеннями порядку проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади керівників бюро правової допомоги можливість роботи цих конкурсних комісій у не повному складі не передбачена ні прямо, ні витікає як висновок. Іншими актами Координаційного центру не встановлений ані Регламент роботи таких комісії, ані відповідні Положення, які б надавали таку можливість. Координаційний центр з надання правової допомоги як розпорядник інформації відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» зобов’язаний оприлюднювати нормативно-правові акти  на своєму офіційному сайті. Проте дані документи на сайті відсутні.

Таким чином, комісія повинна здійснювати інтерв’ювання кандидатів на посади керівників бюро правової допомоги у повному складі. Здійснення нею своїх функцій у неповному складі, тим більше за присутності менше половини її членів, суперечить встановленим вище нормам законодавства та є підставою для визнання прийнятих нею рішень нелегітимними та недійсними.

Як пояснила експерт Анна Гончар, жодним положенням Порядку проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади керівників бюро правової допомоги можливість роботи цих конкурсних комісій у не повному складі не передбачена ні прямо, ні витікає як висновок. Крім того, будь-яким іншим актом Координаційного центру не встановлений ані Регламент роботи таких комісії, ані Положення про них, який би встановлював таку можливість. Принаймні, на офіційному веб-сайті Координаційного центру з надання правової допомоги таких актів немає , а центр як розпорядник інформації відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації» зобов’язаний оприлюднювати нормативно-правові акти, акти індивідуальної дії (крім внутрішньоорганізаційних).

comments powered by HyperComments