Консультативна місія ЄС працюватиме на Харківщині (доповнено)

Юлія Гуш, Ганна Старкова  |  Середа, 13 липня 2016, 16:10
Сьогодні у Харкові голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) Кястутіс Ланчінскас повідомив про розширення діяльності у регіоні.
Консультативна місія ЄС працюватиме на Харківщині (доповнено)

На заході  з цього приводу були присутні голова Харківської облради Сергій Чернов, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін, заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, прокурор Харківської області Юрій Данильченко, в.о. начальника головного управління Нацполіції у Харківській області Анатолій Дмитрієв тощо.

«Ми можемо допомогти не повторювати помилок, які робили ми. Беріть наш досвід. Ми готові вам допомогти», — наголосив голова Консультативної місії Європейського Союзу в Україні (КМЄС) Кястутіс Ланчінскас.

«Завдання консультативної місії – допомогти вашим правоохоронним органам та перенести з тридцяти країн найкращу практику, – розповів він, – у вас буде працювати команда із сімнадцяти чоловік, яку очолить дуже досвідчений поліцейський з Голландії. Працювати будуть по декільком напрямкам. По-перше, це допомога в реформуванні правоохоронних органів. Це і проведення тренінгів для їх працівників. Також ми будемо надавати технічну допомогу разом з іншими донорами».

Ігор Райнін наголосив на важливості співпраці міської влади з Консультативною місією. Він зазначив, що Україна за два останні роки отримала потужну допомогу, яка виявилися дуже своєчасною. За його словами, в державі зараз впроваджуються реформи. Тому до цього процесу необхідно залучати фахівців, у яких є досвід і позитивні результати роботи, впевнений очільник ХОДА. Також реформування повинно забезпечувати безпеку громадян і допомагати боротися з корупцією.

«Це важливий сигнал в проведені реформ та взаємодії з ЄС. Досвід фахівців буде сприяти безпеці громадського сектору. Це створить місточок для боротьби з корупцією», — прокоментував голова облради. Він також пообіцяв співпрацювати з Консультативною місією, наголосивши на тому, що у них є «спільна задача».

Прокурор області Юрій Данильченко нагадав, що органи прокуратури вже мають досвід в співробітництві з Консультативною місією ЄС: «Отримали позитивний досвід, сумісно вирішували складні проблеми при реформуванні органів прокуратури. Проводились семінари і тренінги, пов’язані в тому числі з боротьбою с корупцією». Він запевнив, що харківська прокуратура буде надійним партнером та використовуватиме досвід ЄС.

«Для нас це подія, бо Україна обрала європейське майбутнє. ЄС сприяє цьому. Розширення присутності для нас — це велика честь. Щоб наші громадяни були в безпеці, щоб держава була правовою. Ми вчимося у наших партнерів. В області є певні позитивні зрушення. Працюємо над удосконаленням підготовки поліцейських», — у свою чергу розповів Анатолій Дмитрієв, в.о. начальника Головного управління Нацполіції у Харківській області.  

Протягом наступних місяців на Харківщині пройдуть тренінги із взаємодії поліції з громадою, а також буде запроваджено проект з вдосконалення процедур розслідування кримінальних справ. Координацію заходів здійснюватиме харківська команда місії на чолі з досвідченим голландським поліцейським Геррітом Яном ван Гелдером.

comments powered by HyperComments