Комплексами по обробці відходів повинна займатися приватна компанія

Середа, 13 липня 2016, 18:11
Впевненість у цьому висловив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євген Шахненко.
Комплексами по обробці відходів повинна займатися приватна компанія

Чиновник повідомив, що здана в експлуатацію перша черга комплексу з управління побутовими відходами в місті Богодухові. Зараз йде передача його місцевій громаді, заявив він. «Він уже працює в тестовому режимі, пуско-налагоджувальні роботи йдуть. Після передачі вже почнуться роботи сортувальної лінії і всього іншого технологічного обладнання», — сказав Євген Шахненко.

Це найсучасніший комплекс з найсучаснішою ж сортувальної лінією, яку обслуговують від 6 до 8 осіб. «Після цього робиться сортування. Біомаса. З неї відбирається метал, папір, все інше — органічні залишки. Це канадська технологія, яка добре застосовується і в США. Потім — біоремедіація, обробка бактеріями залишків органічних сполук, яка компостується в спеціальних гідроізольованих котлованах і через певний час (6-10 місяців) вона ставає компостом для добрив», — розповів віце-губернатор.

Сьогодні робиться наголос в європейських країнах на спалювання сміття та вироблення електроенергії. «Там, де поставка сміття перевищує 250 тонн на рік, економічно доцільно спалювати і виробляти енергію зі сміття. Чітко пораховано, що у нас на сміттєвих полігонах будуть привозити від 20 до 70 тонн сміття. Комерсантам і КП невигідно це», — сказав він, уточнивши, що через те обрано шлях злиття державної і приватної моделі, заявив заступник голови.

«У Богодухові ми це відчули, і вже через півтора місяці буде укладена концесія з приватною компанією. Комплекс будувався шляхом приватного і державного вливання коштів: 45 мільйонів дає держава, все інше — приватна компанія. Ми глибоко переконані, що експлуатувати такі комплекси повинна приватна організація. Я вам скажу, що вже чотири або п’ять приватних організацій стоять в черзі на інші наші комплекси. Що стосується комплексу в Дергачах — там вигідно спалювати сміття і виробляти на його основі електроенергію, яка потім буде продаватися по «зеленому» тарифу», — сказав на завершення він.

comments powered by HyperComments