У Харкові змінюватимуть систему турботи про особливих дітей

Середа, 20 липня 2016, 12:15
За підтримки ЮНІСЕФ на Харківщині розвиватимуть послуги раннього втручання для дітей до чотирьох років.
У Харкові змінюватимуть систему турботи про особливих дітей

Зустріч з представниками Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) відбулася у Харкові. На ній обговорювали реалізацію одного з компонентів проекту «Посилення соціальної згуртованості та інтеграції тимчасово переміщених осіб в східній Україні».

«Сьогодні ми обговорювали деталі співпраці. Домовилися про створення робочої групи, до якої разом з представниками ЮНІСЕФ увійдуть фахівці сфер освіти, науки, медицини та соцзахисту Харківської області. Також спільно визначимо спеціалізовані установи, які надаватимуть ці послуги», — розповіла перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

На Харківщині розвиватимуть послуги раннього втручання для дітей молодшого віку (від народження до 4 років) з особливими потребами та навчатимуть фахівців.

«Нам вдалося домовитися, що база для підготовки фахівців буде перебувати в Харківській області. Вже у вересні в нашому регіоні навчання розпочнуть близько 400 фахівців. Також у нас до участі в проекті планується залучити найбільшу кількість дітей з особливими потребами», — повідомила перший заступник голови ХОДА.

За її інформацією, процес підготовки фахівців триватиме до липня 2017 року, а нові послуги в сфері раннього втручання будуть доступні вже протягом одного-двох років.

Президент Благодійного фонду «Інститут раннього втручання» Анна Кукуруза пояснила: послуга раннього втручання націлена не тільки на дітей з інвалідністю, а й малюків з груп ризику, до яких, в тому числі, відносяться і переселенці.

«Послуга раннього втручання не замінює медичну або психологічну допомогу, — підкреслила Анна Кукуруза. — Вона повинна бути тісно пов'язана з реабілітацією та іншими послугами. Важливий момент: допомогу отримує не тільки дитина, а й родина. Ми повинні передбачити потреби, які виникають в сім'ї. За нашими даними, це потреба в інформації, психологічній підтримці та навчанні батьків тому, як правильно доглядати за дитиною. Послуга повинна бути постійною — фахівці працюють з сім'єю стільки, скільки потрібно».

Проектом також передбачено трансформацію будинків дитини. За словами головного лікаря Харківського обласного спеціалізованого будинку дитини №1 Романа Марабяна, це стосується чотирьох закладів області.

За даними Юлії Світличної, Дитячий фонд ООН готовий виділити на реалізацію проекту в п'яти областях України близько 1,5 млн. доларів.

comments powered by HyperComments