Родичі пацієнтів мають право піклуватися про них в реанімації

Четвер, 21 липня 2016, 08:00
Згідно чинному законодавству, родичі, опікуни та піклувальники можуть провідувати пацієнтів в реанімації.
Родичі пацієнтів мають право піклуватися про них в реанімації

За словами активістів, результатом такого нововведення має стати більша прозорість дій медперсоналу, підвищення дисципліни, здійснення контролю за використанням ліків. Та і самі пацієнти будуть видужувати швидше, коли про них дбатимуть близькі. Але відкриття доступу до реанімацій не проходить так просто. Люди, які отримали змогу провідати пацієнтів, часом залишалися шокованими – як самим станом, так і умовами їх утримання.

Роман Марабян, директор Обласного будинку дитини №1, зазначив, що сьогодні просто необхідна співпраця медперсоналу з родичами пацієнтів. «Коли ми вийшли на діалог, то ця шокова реакція потихеньку спадала, – розповів він, – батьки реально зрозуміли, що потрібно нашому персоналу. Адже у нас одна няня та одна медсестра на шестеро дітей. Я не думаю, що в реанімації справи кращі. Вони почали розуміти, яка кількість персоналу може доглядати дітей. Вони почали цікавитися, які є суміші, ліки, маски, рукавиці».

«Це також культура ставлення медпрацівника до пацієнта, – підкреслила Олена Сотник, секретар комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції, – воно нагадує ставлення до ворога. Лікарі з боку близьких пацієнтів відчувають загрозу. І розглядають пацієнта не як людину, а як об’єкт. А близькі в свою чергу відчувають загрозу від лікарів. Адже є корупція, постійні вимоги грошей тощо».

Окрім налагодження діалогу, виникла також необхідність у моральній підготовці родичів пацієнта до того, що вони можуть там побачити. Особливо, якщо мова йде про дитину. Наталія Аазарова, мати пацієнтки, розповідала, що батькам ніхто нічого не пояснює. За її словами, було добре, щоб в реанімації була така людина, яка могла надати психологічну підтримку.

Роман Марабян розповів, що для покращення ситуації в медичній сфері лікарі мають перестати брехати про те, що насправді діється в їх закладах. Адже нерідко у головних лікарів немає зацікавленості в цих змінах. Потрібен час, щоб вони перестали боятися говорити про проблеми в медицині.

comments powered by HyperComments