Абітурієнти охочіше подають документи на право, психологію і IT

Вівторок, 26 липня 2016, 11:35
Залишилося кілька днів на визначення з майбутньою професією. Медійники з’ясували, які спеціальності найпопулярніші у харківських вишах.
Абітурієнти охочіше подають документи на право, психологію і IT

Приймальні комісії харківських вузів вже прийняли більше 169,5 тисячі заяв, повідомляє «Сегодня». Серед лідерів за популярністю у випускників — ХНУ ім. В.Н. Каразіна, НТУ «ХПІ», ХНУРЕ, юридичний та економічний університети. Найбільш затребуваними серед абітурієнтів є найрізніші комп’ютерні спеціальності (зокрема, «біомедична інженерія»), а також «право», «міжнародне право», «психологія», «туризм» і «готельно-ресторанна справа».

У виданні констатують, що не в пошані виявилися інженерні спеціальності. Наприклад, в аерокосмічному університеті «ХАІ», де традиційно масово готували фахівців для авіа- і ракетокосміческой галузі, тепер воліють вчитися комп'ютерним спеціальностям, психології та прикладній лінгвістиці. Кількість бюджетних місць перевищує суму поданих заяв на такі профільні для вузу спеціальності, як «технології виробництва літальних апаратів», «ракетні двигуни і енергетичні установки», «технології виробництва авіадвигунів і енергетичних установок». На кожне з цих напрямків вуз розраховує отримати більше ста бюджетних місць. В НТУ «ХПІ» також лідирують комп'ютерні спеціальності, психологія і навіть філологія з перекладом.

Нагадаємо, вступна кампанія почалася 11 липня. Цьогоріч запровадили низку нововведень. Зокрема, документи до вступу подаються через Інтернет. Студентів набирають за новим переліком спеціальностей. Не зважаючи на відміну ВР пільг, під час вступу продовжують діяти міністерські норми та правила окремих вишів. Вперше в історії незалежної України точну кількість бюджетних місць оголосять вже після зарахування. Експерти зауважують, що використання «ваучерного» принципу розподілу бюджетних місць створює ризик надмірної концентрації їх у найпопулярніших вишах країни.

comments powered by HyperComments