Експерти натякають, що нововведення можуть завдати удару по регіональним вишам

Понеділок, 4 липня 2016, 10:45
Використання «ваучерного» принципу розподілу бюджетних місць створює ризик надмірної концентрації бюджетних місць у найпопулярніших вишах країни.
Експерти натякають, що нововведення можуть завдати удару по регіональним вишам

Відповідно новій системі, студенти не поступають на заздалегідь виділене для ВНЗ бюджетне місце, а отримують за підсумками ЗНО умовний «ваучер» на бюджетне навчання в будь-якому університеті України, пише експерт аналітичного центру CEDOS Єгор Стадний у своїй статті для DT.UA. Така система, на думку автора, може нанести удар по регіональних вишах. «Університети, в яких традиційно найбільше заяв та найвищі конкурси, отримають найбільше вступників-бюджетників. Простіше кажучи, студенти ще більше будуть концентруватися в Києві, Харкові, Львові та Одесі. При цьому менш популярні, регіональні вузи, будуть стрімко втрачати абітурієнтів», — зазначає він. На тлі прогнозованого на найближчі три роки демографічного спаду, вважає експерт, багатьом вишам подібна перспектива може загрожувати серйозними скороченнями. За словами аналітика, намагаючись мінімізувати ризик, уряд не знайшов нічого кращого як штучно обмежити для вузів ліміт на бюджетні місця. «Мміністерство встановило певну «стелю»: у нинішньому році кожен університет може набрати всього на 25% бюджетників більше, ніж було в минулому році. Це традиційний крок для нашого уряду: коли досліджень, на які можна спертися, немає, а часу на ухвалення рішення мало, вирішують зробити середню температуру по палаті, щоб нікого не образити», – резюмував Єгор Стадний.

Нагадаємо, вступна кампанія-2016 почнеться 11 липня. Для абітурієнтів підготували низку нововведень, зокрема, подати документи можна через Інтернет, а набиратимуть до ВНЗ за новим переліком спеціальностей. Не зважаючи на відміну ВР пільг, під час вступу продовжують діяти міністерські норми та правила окремих вишів. Також випускники з Криму та тимчасово окупованих територій цього року мають іще більше можливостей стати студентами українських вишів.

comments powered by HyperComments