Аграрії розповіли, чи вистачить Харківщині хліба та коли подешевшає гречка

Тетяна Зарубіна  |  Вівторок, 26 липня 2016, 15:42
Заступник голови ХОДА розповів про хід збирання врожаю та кількість зібраного зерна
Аграрії розповіли, чи вистачить Харківщині хліба та коли подешевшає гречка

За словами Марка Беккера, Харків без хліба не залишиться:

«Прибирання йде нормальними темпами. Вже прибрано понад 50 відсотків площ всіх озимих, урожай досить високий. Зазначу, що ще в минулому році Райніним був затверджений план посівних площ на цей рік. Цей план кілька  разів коректувався. В цьому році було на сто тисяч тонн менше озимої пшениці. Це було пов'язано з тим, що довелося пересівати деякі площі, оскільки не було сходів. На сьогоднішній день ми маємо сформовані посівні площі»,- зауважив заступник голови ХОДА.

 Віктор Кириченко, академік, директор Інституту рослинництва ім. Юр'єва, розповів, що аграріям вдалося досягти хорошого результату в цьому році:

«Умови були вкрай несприятливі для пшениці і жита, але ми отримали 44-50 центнерів з гектара. Ті, хто не став ризикувати,сьогодні кажуть,що програли. Пшениця для нас дуже важлива культура, вона щорічно повинна давати високий урожай. На наступний рік будемо йти  за класичною схемою –це своєчасно проведена кампанія посівних культур. Головне - це наполеглива праця сільгоспвиробників, використання нових розробок. Завозити  озимі з Західної Европи –це безглуздя. У нас є достатня кількість сортів вітчизняної селекції. Хотілось би, щоб ми більше звернули увагу на правильне використання земельних ресурсів – органо –мінеральне живлення. Ми дуже переживали,що якісного хліба не буде, але сьогодні ми маємо 3,2 і навіть перший класс пшениці»,- пояснив науковець.

Серед усіх областей Харківщина не пасе задніх:

«Загальний вал в минулому році по Харківській області склав понад 4 мільйони тон. На сьогодні Одеська область показала близько 3 мільйонів тон, а Харківська область вже зібрала один мільйон 300 тисяч тонн зернових. Перше місце по врожайності у Чугуївського району, друге - у Барвінківського. Вал озимої пшениці буде не менше минулого року », - навів дані заступник голови ХОДА.

Що стосується зберігання зерна, на Харківщині працює близько 59 елеваторів і місць для складського зберігання, і цього цілком достатньо.

Іван Глянь розповів, що пишається колегами: «Ви розумієте, що таке мати 1900 гектарів озимого клину, і його повністю пересіяти. Ми поїздили по багатьох полях, і кожен клаптик землі проаналізували. Спасибі Богу, за те що маємо результат. На сьогодні південна частина Харківської області йде до завершення збирання хліба»,- зазначив голова Харківської обласної організації роботодавців у сфері АПК.

Але головною проблемою аграріїв залишається ціна за урожай. За словами Беккера, сьогодні ціна становить близько 2.5 тисячі гривень за тону зерна. Великі підприємства здають зерно за ціною від 3 тисяч гривень. Іван Глянь уточнив, що було б добре мати ціну від 4200 грн за другий клас пшениці.

В цьому році  в області збільшили посівні площі для гречки, але безпосередньо на ціну це не вплине, оскільки кінцеву ціну продукту встановлює продавець. У ХОДА підписали лист до Антимонопольного комітету, з приводу формування цін на продукти, які ми купуємо - це все, що можуть зробити аграрії за словами Марка Беккера.

comments powered by HyperComments