На Харківщині роблять цукор європейської якості
«За прогнозами спеціалістів, Харківщина отримає понад 100 тис. тонн цукру, що в повному обсязі забезпечить продовольчу потребу області, а також дасть можливість продати цукровий буряк в інші регіони, де вони не вирощуються, а відтак – цукор не виробляється», - зазначив голова обласної ради.
Він також наголосив на тому, що у 2016 році працюватиме 6 цукрових заводів (у минулому працювало лише 4). Планується, що на них вироблять 8-9% усього об'єму, що забезпечить Харківщини місце у трійці лідерів по країні. Причому це стосується як площі посіву, так і обсягів виробництва цукру. «Тому дефіциту цукру, як це було минуло річ, не буде, а його ринкова ціна істотно не відрізнятиметься від сьогоднішньої», - пише прес-служба облради.
Сергій Чернов акцентував на тому, що у порівнянні з минулим роком, цьогоріч підприємствами області збільшено площу посіву цукрових буряків на 55% або на 9 тис. га. Загалом господарствами області посіяно 24 тис. га цукрових буряків.
Слід зазначити, що найбільша площа посіву в чотирьох районах області:
Балаклійському – 5,5 тис. га;
Краснокутському – 3,9 тис. га;
Вовчанському – 3,2 тис. га;
Великобурлуцькому – 2,5 тис. га.
Питома вага цих районів у загальній площі посіву складає 63%.
Під час заходу експертами було підкреслено: за оцінками спеціалістів, по області середня врожайність цукрового буряка буде на рівні 400-430 ц/га.
Голова обласної ради також розказав про містоутворююче значення підприємств, які займаються вирощуванням цукрового буряку: «Такі господарства мають величезне значення для населеного пункту та усього району, адже платять податки до місцевих бюджетів, надають людям величезну кількість робочих місць, підвищуючи таким чином, купівельну спроможність населення».
Підсумовуючи, Сергій Чернов наголосив на високій якості цукрового буряку, який вирощується на Харківщині: «Три з шести цукрових заводів, роблять продукт, який за своїми якостями відповідає європейським нормам. Тому доцільно говорити про експортну орієнтацію на європейський ринок».