Збирати лісові гриби? Хіба що на свій страх і ризик

Середа, 17 серпня 2016, 14:14
Експерти взагалі не рекомендують збирати дикорослі гриби. Проте вони дали низку рекомендацій для їх шанувальників.
Збирати лісові гриби? Хіба що на свій страх і ризик

Під час прес-конференції, присвяченій загрозам отруєння лісовими грибами, експерти зазначали, що краще взагалі не вживати дикорослі гриби. Адже навіть обізнані грибники не можуть зі стовідсотковою вірогідністю ідентифікувати свої знахідки. Але збирання грибів вважається мало не частиною нашої культури, тому експерти дали низку рекомендацій тим, хто на свій страх та ризик вирішив цим зайнятися.

Директорка Харківського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я Любов Махота розповіла, що не слід купувати гриби на стихійних ринках. Краще в такому випадку надати перевагу стаціонарним, адже там здійснюється певний контроль за продукцією.

Не можна збирати гриби, які не вдається ідентифікувати. Слід уникати перезрілих, пластинчастих чи недозрілих, бо їх вид важко виявити. Не можна збирати гриби під час засухи, адже тоді вони накопичують токсини. Перед приготуванням їх слід ретельно промити, змінивши воду не менше трьох разів. А готову страву зберігати не більше доби.

Доцент кафедри біотехнологій Харківської державної зооветакадемії Дмитро Леонтьєв зазначив, що навіть спеціалісти не застраховані від отруєнь грибами. Бо тут дуже легко помилитися. Наприклад, у деяких цілком їстівних грибів, як то лисичок, сироїжок, та зонтиків є отруйні «двійники», які можуть увести в оману своїм виглядом.

Також він порекомендовав збирати саме трубчасті гриби, а не пластинчасті. Такі не будуть отруйними, хіба що за виключенням тих, які забарвлені червоним чи рожевим кольорами. Крім того, потрібно уникати грибів білого кольору. Вони отруйні. Самі гриби слід не зрізати ножем, а зривати. Адже так можна побачити плодове тіло гриба повністю та ідентифікувати його з більшою точністю.

Також не варто довіряти власній інтуїції. В цьому випадку вона – погана порадниця.

Нагадаємо, у Харківській області спостерігається тенденція щодо зниження кількості отруєнь грибами. У 2013 році було зареєстровано 14 подібних випадків, в 2014 – 14, в 2015 – 10, а в 2016 – 7.

comments powered by HyperComments