У яких об'єднаних громадах на Харківщині будуть вибори протягом півроку (список)

Четвер, 18 серпня 2016, 15:14
Харківською облдержадміністрацією вже подані документи на ЦВК щодо призначення перших виборів в Роганській територіальній громаді.
У яких об'єднаних громадах на Харківщині будуть вибори протягом півроку (список)

Про це повідомила керівник Офісу реформ та заступник голови обласної робочої групи з підтримки та впровадження заходів щодо добровільного об'єднання територіальних громад Діана Барінова на прес-конференції у четвер.

Вона сподівається, що в цьому роції на території Харківського району буде ще одна об’єднана громада – Роганська.

Також, за слів Барінової, процес створення ОТГ активно обговорює громада Солоніцивки. Пересічанська сільрада бере в цьому активну участь. Таке об'єднання громад, можливо, теж буде мати місце, але навряд чи вони встигнуть з виборами в цьому році.

Керівник Офісу реформ каже, що процес об’єднання також дуже активно зараз іде на Нововодолажчині.

«Нововодолажська селищна рада ініціювала об’єднання і зараз проходять жваві, активні громадські обговорення в суміжних селищних радах. Хочу сказати, що питання дійсно зачіпає інтереси людей, сільського населення, ніхто не залишається байдужим. Тому є така перспектива, що, може, в цьому році вони вийдуть на вибори», - каже Барінова.

Однак, як і у випадку з Солоніцевкою, щоб провести вибори в цьому році і увійти в бюджет, їм необхідно до 3-5 вересня подати документи в ЦВК, а часу залишилося дуже мало.

Але наш Офіс реформ та розвитку рекомендує не швидить з цим процесом, бо найголовніше – знайти консенсус, вважає Діана Барінова.

«Якщо за перспективним планом дивитися, то Нововодолажський  район ділиться на дві майбутні громади – Нововодолажську та Старовірівську. І на сьогоднішній день 2-3 ради дають згоду, а декілька рад – ні, тому що не зовсім населення готове. Отже ми рекомендуємо, наприклад, центру майбутньої громади все-таки не швидити, а провести роботу, щоб хоча б половина рад, які за перспективним планом планувались в цю громаду, дала згоду», - повідомила Барінова.

По-перше, якщо громада утворена не за перспективним планом, це означає, що Кабмін не зможе внести відповідні зміни до перспективного плану і, головне, надати фінансові прямі взаємовідносини з бюджетом. Минулого року, дійсно, через низку політичних рішень, навіть малесенькі громади по 2.5 тисячі населення були виведені на прямі взаємовідносини з бюджетом.

Але на сьогоднішній день виникає питання у їх спроможності. Тому тут потрібна послідовна, чітка робота, щоб не зробити життя населення гірше, ніж до об’єднання. Тому, якщо не встигаємо в цьому році, можно вже більш широким об’єднанням зайти на вибори вже на початку наступного року. Тим більше, що динаміка є.

Якщо сьогодні прем’єр-міністр каже, що можуть розглянути зміни до бюджету і провести їх в середині року, тобто фактично дати медичну і освітню субвенцію, то це вже така гібка динаміка держави щодо процесу децентралізації. 

comments powered by HyperComments