Тендери залишаються непрозорими, а батьки як і раніше миряться з поборами

Понеділок, 22 серпня 2016, 16:30
Тендери на ремонти дитячих садків та шкіл залишаються непрозорими, а освіта не така вже й безкоштовна.
Тендери залишаються непрозорими, а батьки як і раніше миряться з поборами

На такі фірми перераховуються великі кошти, проте вони самі не викликають жодної довіри. Наприклад, деякі з них були створені зовсім нещодавно, але незважаючи на це, вони змогли отримати значну суму грошей.

«Наприклад, в квітні цього року на фірму «Ден сервіс темп» було перераховано 108 тисяч гривень. Тут прослідковується тенденція, що фірми, які щойно створюються, не мають бази для надання чого завгодно, – зазначив Дмитро Дробот, представник Харківського антикорупційного центру, – починаючи від ремонту. Ви розумієте, що фірма повинна мати, наприклад, певну техніку для того, щоб ремонтувати асфальт. Цієї техніки на балансі, звичайно, немає. Але тим не менш, вона отримує тендери і проводить ремонт дитячого садка. Точно така ситуація і в школах».

Актуальною залишається проблема поборів у школах та дитсадках. Вже давно стала звичною практика, коли з батьків збирають гроші на утримання учбового закладу. «В освіті таких великих схем, через які проходять бюджетні гроші, немає, – розповів Дробот, – основна частина знаходиться в тіні. Це те, що приносять батьки… Мої діти пішли до першого класу минулого року. Ви знаєте, що у нас в Конституції написано, що освіта безкоштовна. Але тим не менш, я порахував, скільки це буде коштувати. Це 500 гривень на одну дитину».

comments powered by HyperComments