Сосновий бір на Журавлівці можуть забудувати незаконні житлові кооперативи

Тетяна Зарубіна  |  П'ятниця, 2 вересня 2016, 15:30
Активісти Харківського антикорупційного центру розкрили шахрайську схему «липових» житлових кооперативів.
Сосновий бір на Журавлівці можуть забудувати незаконні житлові кооперативи

У пресс -конференції взяли участь депутат Харківської облради, голова правління ГО «Харківський антикорупційний центр» Дмитро Булах, юрист, член Ради громадського контролю при НАБУ Володимир Рисенко, аналітик, член ХАЦ Євген Лісічкін.

Дмитро Булах розповів, що, що масштаби земельної корупції стали загрозливими - за цією схемою виділено 18 відсотків Лісопарку, і в загальній сумі віддали в приватні руки 815 гектарів землі міста - це вже три відсотки. «Наша оцінка збитку - близько 8 мільярдів гривень. Фактично, місто втратило за вартістю 15 станцій метро. Це колосальний збиток», - зазначив Дмитро.

За словами Володимира Фесенка, вперше в Україні подібний позов задовольнили. «Це дзвіночок для забудовників. Раніше за більшістю позовів відмовляли. Якщо забудовники знатимуть, що можуть втратити землю, то це автоматично стає нецікавим. Мати ризик втратити землю - це нікому не потрібно. Це рішення - безпрецедентне. Вперше була описана незаконність самої схеми. Членами кооперативу були три юридичні особи, одним з них був Житлобуд-1. Для суду вони поміняли юридичних осіб на п'ять студентів, підставних, які живуть в гуртожитку того ж Житлобуду. Звичайно, ще належить апеляція і касація, але вже сам факт, що є рішення суду - перемога».

Що стосується Журавлівки, весь Сосновий бір з 2010 року є приватною власністю. Дмитро Булах уточнив: «Землі віддані кооперативам «Легенда» і «Бархани». Влітку цього року фірма Денисенко «СпецстройУкраїна» зареєструвала декларацію на початок будівельних робіт".

Євген Лісічкін розповів: «Вони побудують три будинки на Журавлівці і один на Динамівській, 1. Засновники цих кооперативів - найближче оточення Кернеса. Всі власники кооперативів - це бізнесоточення харьоквского міра. Три рішення по Сосновому бору прокуратура оскаржувала, але за терміном давності всі позови були згорнуті".

Активістам не вдалося домогтися від кооперативів проектних рішень по будівництву, але при цьому житлові кооперативи продають квартири на своїх сайтах. Активісти будуть продовжувати боротися. Головна мета - проінформувати харків'ян, що скоро може початися будівництво на Журавлівці, і парк буде частково або повністю вирубаний. Зупинити забудову, за словами Дмитра, зможуть тільки протести. «Ми намагаємося повернути цю землю у власність міста. Сьогодні монополізується ринок землі, і її отримують лише ті компанії, які близькі до міської влади».

comments powered by HyperComments