Універсальний дизайн – ще один крок у подоланні дискримінації людей з інвалідністю

Юлія Гуш  |  Понеділок, 12 вересня 2016, 20:03
Про це під час своєї прес-конференції розповіли організатори фестивалю «ІнклюзивON», присвяченого безбар’єрності та безпечності міста для людей з інвалідністю.
Універсальний дизайн – ще один крок у подоланні дискримінації людей з інвалідністю

У його межах запланована ціла низка подій – починаючи від відкритих лекцій для майбутніх архітекторів і закінчуючи квестом «Рухай Харків», під час якого харків’яни можуть особисто «протестувати» місто на його безбар’єрність. А проблем в цьому плані, варто відмітити, вже нарахували немало: тут і розбиті тротуари, і високі бордюри, і незручні та небезпечні пандуси. Або, взагалі, їх відсутність.

«Ми почали зі зміни ставлення мешканців нашого міста до людей з інвалідністю, – зазначила Марія Ясеновська, президент ХОФ «Громадська ініціатива», – так, це кропітка, довготривала робота. Але це те, на що громадські організації можуть вплинути. Якщо говорити про якісь технічні речі, то я в першу чергу зверну увагу на тротуари. Бо якщо дороги у нас ремонтуються достатньо регулярно, то тротуари залишаються в плачевному стані».

Спікери підкреслили, що в країні зараз не існує системного підходу для забезпечення доступності для людей з інвалідністю. Подекуди людям, які, наприклад, пересуваються на візках, доводиться залишатися вдома. Вони часом не можуть вийти на вулицю і навіть проста поїздка на роботу чи на навчання може стати для них подвигом.

«Такий фестиваль – це наступний крок для боротьби с дискримінацією, – розповів Сергій Дроздовський, координатор Офісу з прав людей з інвалідністю, – всі наші дії і, можливо, додаткові старання спільноти полягають в тому, щоб людина при її інвалідності мала можливість самостійно приймати рішення».

Спікери зазначають, що для побудови безбар’єрного простору необхідні зміни в масовій свідомості. Без цього неможливо створити консолідоване суспільство. Наприклад, для цієї мети учасники фестивалю будуть проводити лекції серед студентів, яких навчатимуть створенню безбар’єрного простору міста. «Це якраз елемент універсального дизайну, – зазначив Дроздовський, – можна не розмовляти взагалі на цій мові, але зрозуміти, що вихід там, а туалет – там. Універсальний дизайн – це достатньо детальна концепція для того, щоб її використовували».

comments powered by HyperComments