Врятувати дитину? З вас 8 325 гривень!

Юлія Гуш  |  Вівторок, 13 вересня 2016, 20:15
Харківські волонтери обурені ситуацією, коли в бюджеті не знаходиться грошей для того, щоб забезпечити порятунок дитячого життя.
Врятувати дитину? З вас 8 325 гривень!

Президент БО «БФ Волонтери: Дорослі-Дітям» Вікторія Тищенко розповіла, що в них під опікою знаходиться Надійка Сокол, яка народилася недоношеною. Вона на той момент важила всього 600 грамів. Дитина знаходилась в міському перинатальному центрі, де опікуються малюками, що народилися з надто малою вагою. «Весь час ми фінансово підтримували її родину, – зазначила волонтерка, – адже батько працює на заводі, отримуючи зарплатню в 3 тисячі гривень. А мати в той час була в декреті. Фінансова ситуація була важкою. Перинатальний центр зі свого боку зробив все можливе. Дитина на даний момент важить 1 кг 900 гр. Але у неї була виявлена ретинопатія недоношених новонароджених. Це дуже розповсюджене захворювання у таких діток».

Вона розповіла, що персоналу даного центру було відомо, що БО «БФ Волонтери: Дорослі-Дітям», фінансово підтримує цю дитину. Проте вчора після операції на оці у дівчинки сталося погіршення стану здоров’я. Дитячий організм не впорався з таким навантаженням. Операція не мала очікуваного ефекту і як результат – четверта ступінь ретинопатії новонароджених. Надійку потрібно терміново везти на операцію, яку проводять тільки в Києві. А оскільки дитина знаходиться на балансі закладу, то займатися її перевезенням має саме він. Але волонтерам заявили, що для того, щоб сьогодні вночі дитина була направлена на реанімобілі до Києва, слід заплатити 8 325 за її перевезення.  

– Після цього я телефонною Сороколату, начальнику Департаменту охорони здоров'я Харківської міськради, і питаю, чому волонтери мають платити таку ціну за бензин для порятунку хворої дитини, – розповіла Вікторія Тищенко, – а якщо б у нас не було грошей? То б дитина померла? Бо в батьків немає такої суми. Мати в лікарні, батько працює на заводі, у них нещодавно померла бабуся. Ситуація складна. На що мені була дана відповідь: «Місто не може допомогти в даному питанні. Швидка допомога є власністю області. Всі питання задавайте туди».

Волонтерам таки вдалося зібрати необхідну суму грошей. Було потрібно терміново оформлювати реанімобіль, адже в протилежному випадку дитину не доправлять на операцію і вона втратить зір. Також волонтерка зазначила, що в аналогічних ситуаціях не всі люди можуть швидко знайти необхідний вихід. Це стосується і батьків Надійки. Бо не всі люди мають необхідний рівень освіти, щоб швидко зорієнтуватися, піти до банку, взяти кредит і отримати термінові гроші. Їм нічого не пояснюють та жодним чином не допомагають.

«І в мене виникло питання, – зазначила Вікторія Тищенко, – за реанімобіль потрібно сплатити велику суму грошей. Але невже нічого на це не виділяється ні з міського, ні з обласного бюджету? Чомусь для депутатів гроші виділяють. Вони їздять на державних автомобілях, що оплачуються з наших податків. Але невже держава не може забезпечити транспортування в реанімобілх в отаких екстрених ситуаціях? Чи знову за це мають платити волонтери, фізичні та юридичні особи? Чому ми маємо тиснути на жалість і просити врятувати дитину? В якій країні ми живемо і яку медицину будуємо, якщо тут немає навіть елементарного?».

У цій ситуації волонтери в першу чергу хотіли би отримати необхідні відповіді від відповідальних осіб Харківської області. Вони бажають зрозуміти, чому місто та область не може заправити реанімобіль бензином та відправити дитину на екстрену операцію. «Поки йдуть розмови, як це прийнято у представників влади, люди вмирають. Діти вмирають»,  – підкреслила волонтерка.

Реквізити БО «БФ Волонтери:Дорослі-Дітям»: для юридичних осіб: р/р 26006300623382; код ЄДРПОУ 40585329, МФО 351823 в ПАТ «Ощадбанк» неприбуткова організація для фізичних осіб (на ім’я Тищенко Вікторія Федорівна): ПАТ Приватбанк - № картки: 5168 7572 6355 6385 ПАТ Ощадбанк - № картки: 4790 7000 0950 6305. (З поміткою «Для Надежды»).

comments powered by HyperComments