Під Харковом знайшли велетенських кажанів (фото)

Четвер, 15 вересня 2016, 13:52
Команда фахівців і юннатів Центру реабілітації кажанів екопарка знайшла недалеко від Харкова найрідкісніших і найбільших кажанів Європи – гігантських вечорниць.
Під Харковом знайшли велетенських кажанів (фото)

Учасники експедиції зловили п'ять молодих особин гігантської вечорниці. Знахідка була зроблена всього в 4 км від кордонів Харкова, біля селища Караван Дергачівського району Харківської області. Після зняття стандартних промірів, фото- і відеосесій все гігантські вечорниці були повернуті цілими і неушкодженими на те саме місце, де їх спіймали.

«Це дивовижна знахідка! Гігантська вечірниця - найрідкісніший і найбільший вид рукокрилих Європи, з розмахом крил більше 30 см. Остання підтверджена знахідка цього виду на Харківщині була зроблена в 1955 році, і цей вид вважали зниклим як на території області, так і в цілому на більшій частині України. Тільки в 2009 році одна особина була спіймана нашої дослідницької командою в Чорнобильській зоні відчуження (ще одного звіра впіймали там же в 2013 році)», – говорить керівник центру Антон Влащенко.

Дослідження рукокрилих на території Харківської області грунтовно ведуться з 1999 року, за ці роки вже обстежено більшість великих лісових масивів і спіймано понад 15 тис. Кажанів. Тому ця знахідка гігантської вечорниці дійсно нова, а не результат слабкої вивченості рукокрилих, відзначають фахівці Центру. Проте, у них немає впевненості в тому, що ці вечорниці народилися саме в лісах під Харковом, швидше за все, це мігранти з півночі (найближче місце розмноження цього виду відомо в Воронезької області Росії). Але в будь-якому випадку гігантська вечірниця повертається до переліку видів рукокрилих Харківської області, тепер в регіоні відомо 13 видів кажанів.

Обстеження лісових масивів в околицях Харкова влітку 2016 року проводилося за підтримки Американського товариства дослідників і мандрівників (The Explorers Club).

comments powered by HyperComments