Історичні наративи гібридної війни. Їх роль та ознаки

Юлія Гуш  |  Четвер, 15 вересня 2016, 20:20
В клубі «Шостий кут» пройшли дві дискусії на тему історичних наративів гібридної війни, що завершилися відкритою дискусією.
Історичні наративи гібридної війни. Їх роль та ознаки

У ролі експертів виступили Казімір Вуйціцкі, доктор історичних наук, професор Варшавського університету та Ігор Рущенко, професор, доктор соціологічних наук. На думку організаторів, ті знання, які лунають на подібних заходах, здатні допомогти українцям, полякам та їхнім сусідам уникнути загострення старих та поновлення нових конфліктів.

Спершу відвідувачі «Шостого кута» послухали доповідь від Казіміра Вуйціцкі. «Ми будемо дискутувати на тему гібридної війни і про те, як історією можна маніпулювати, – розповів він, – і про те, що історію можна використовувати як політичну зброю не тільки всередині конкретних країн. Я буду наводити приклад Польщі. Кожна держава і кожний народ мав свої власні наративи, про які можна розповісти. І вони будуть різними».

За словами професора, є дуже багато прикладів того, як ці конфлікти можуть викликати значний інтерес в соціуму. Він зазначив, що гібридна війна – це спроба спровокувати реальний конфлікт. «Щоб ми не дискутувати про історію та ненавиділи самих себе. Це той сенс, який я хочу до вас донести».

Другу лекцію прочитав Ігор Рущенко, в якій він торкнувся проблеми нинішньої війни на Донбасі. «Тоді я вважав, що це війна Путіна, – розповів він, – я там висловлювався таким чином, що він природній злочинець. І доводив це. Така думка була поширена. Звісно, відновлення імперії... потім я почав аналізувати ситуацію більш глибоко. І зараз приходжу до цивілізаційної складової… Можна побачити, що немає етнічного розмежування. Тобто, це не війна між етносами. Акценти різні, але коли ми запитуємо людей про те, як потрібно розвиватися Україні, в якій бік їй йти, чи інтегруватися з Росією, чи з Європою – то є дуже великий відсоток етнічних росіян, які виступають за європейський вектор розвитку».

Зокрема, він розповів про гіпотези щодо причин цієї війни. За словами професора, їх було висунуто немало, проте на його думку, це в першу чергу «міжцивілізаційний конфлікт на зламі двох цивілізацій». Також він розповів про російських ідеологів різних епох, які, так чи інакше, доклали руки до розвитку та розповсюдження ідеї «російського світу», наслідки якої можна побачити сьогодні.

Після завершення лекцій розпочалося обговорення за участі експертів, в якому могли взяти участь всі охочі.

comments powered by HyperComments