Новий Закон про вищу освіту відкриває нові можливості для студентів, – впевнені експерти

Юлія Гуш  |  Субота, 17 вересня 2016, 19:02
Експерти висловили свою точку зору стосовно того, що дасть студентам Закон про вищу освіту і як він може змінити освітню сферу.
Новий Закон про вищу освіту відкриває нові можливості для студентів, – впевнені експерти

«Пройшло вже два роки, як був прийняти Закон про вищу освіту, – розповів Олег Амосов, доктор економічних наук, – спочатку цей закон був прийнятий не дуже бобре. Панувала така думка, що це може зруйнувати традиції, які є в Україні. Але цей закон дозволяє вирішити дуже багато проблем для вищих навчальних закладів. Я зробив такі висновки: цей закон дуже своєчасний для України. Бо, по-перше, чого би ми не хотіли, але зараз відбуваються дуже серйозні та глибокі зміни у сфері праці. На сьогоднішній день з’являються нові професії. Але часто вони просто не відображені в наших навчальних планах, в спеціальностях, які готують наші виші».

За його словами, те, що студенти зможуть самостійно обирати собі спеціальності – це дуже важливий крок вперед. Це дозволяє не прив’язувати себе до стандартів, які на сьогоднішній день є застарілими. Амосов також підкреслив, що студент – це та людина, яка в майбутньому буде приносити користь країні. Тому її інтереси мають бути пріоритетними.

Згідно нового закону, студенти мають право обирати 25% занять від своєї освітньої програми. Проте незважаючи на нові можливості, самі студенти залишаються пасивними та байдужими. Ярослав Ланецкий, представник громадської ради при Міністерстві освіти і науки України, зазначив, що саме студентство має взяти ініціативу до своїх рук і відстоювати свої права, навіть якщо адміністрація вишу починає цьому противиться. «Дійсно, керівництво часто цього не дозволяє, адже деякі викладачі можуть просто втратити роботу, якщо їх предмет не будуть обирати, – зазначив він, – але це повинно налаштувати викладача на те, щоб вiн зробив свій предмет цікавим. Щоб саме його хотіли обрати як лектора».

Як було зазначено, наука на сьогоднішній день не стоїть на місці. Тому продуктивні зміни в даній сфері допоможуть молодим науковцям визначитися з власними науковими напрямки та, взагалі, краще інтегруватися до сфери європейської освіти.

comments powered by HyperComments