Як «живі книги» долають стереотипи та упередження

Юлія Гуш  |  Неділя, 18 вересня 2016, 21:00
У Харкові відбулася «Жива бібліотека», яка являє собою живі зустрічі з людьми, які можуть розповісти про себе щось цікаве та незвичне.
Як «живі книги» долають стереотипи та упередження

Це незвичайна бібліотека. У ролі книг тут виступають живі люди, а читання – це спілкування з ними. «У кожної людини є якась власна історія, – розповіла організаторка заходу Ксенія Фарафонова, – і завдяки ній ми можемо позбавитися певних упереджень. У нас можна дуже ефективно провести цей захід. Спілкуватися, задавати питання, цікавитися. І при цьому бути дуже терпимими, толерантними, дуже уважними до власних запитань. І розуміти, що потрібно поважати людину, з якою ви спілкуєтесь. Це стосується як діалогів з «живими книгами», так і з іншими читачами».

Цього разу відвідувачі «Живої бібліотеки» могли «почитати» вегана, прокурора, сикха, мандрівницю, мусульманку, агендера, каліграфа, саєнтолога та людину, що прожила більше двох тижнів. Наприклад, веган Артем описав свій спосіб життя та розповів про причини, що спонукали його відмовитися від продуктів тваринного походження. «Якщо зараз так багато насилля, то навіщо ще підвищувати його градус?», – зазначив він.

Прокурор також намагався розбити стереотипи, які існують в суспільстві стосовно людей його професії. Мовляв, всі прокурори – то мажори, корупціонери та люди, які завжди можуть уникнути відповідальності. За словами чоловіка, бажання чесно та вірно служити своєму народу і стало для нього головним мотивом щодо вибору цієї професії.

Такий захід, як «Жива бібліотека», проходить у Харкові регулярно. Її головна задача – допомогти людям позбавитися від наявних стереотипів та налагодити взаєморозуміння в суспільстві, якого зараз дуже не вистачає.

comments powered by HyperComments