В адвокатському об’єднанні був проведений протизаконний обшук

Юлія Гуш  |  Четвер, 22 вересня 2016, 19:30
У ніч з 19 на 20 вересня був вчинений протиправний обшук адвокатського об’єднання «Соратник». Адвокати наголошують на протизаконності даних дій.
В адвокатському об’єднанні був проведений протизаконний обшук

Така новина пролунала під час прес-конференції, в якій взяли участь представники адвокатури. Як було сказано під час заходу, обшук проводили представники представники Державної фіскальної служби України та співробітники СБУ. Проте під час обшуку силовики вдалися до протизаконних дій – були вилучені комп'ютери та копії документів, а сам офіс був розгромлений. Всі ці події фіксувалися на відео, яке було продемонстровано під час прес-конференції.

Адвокат Наталія Бубліченко наголосила, що тоді силовики вдалися до свавілля та порушень норм чинного законодавства. За її словами, на даний момент невідомо, що насправді стало причиною даного обшуку, під час якого були порушені права адвокатів, які працюють в даному об’єднанні.

«Насправді, це був нищівний удар по інституту адвокатури, – підкреслила Наталія Бубліченко, – такі заходи проводяться останнім часом по всій території України. На жаль, ми констатуємо факт протизаконного силового проникнення на територію приміщення адвокатського об’єднання «Соратник» без будь-якого законного документу, дозволу чи погодження, як того вимагає закон. Ми зараз побачили досить красномовний доказ того свавілля, яке вчинялося особами, які покликані безпосередньо захищати як державу, так і учасників правового поля, які діють законно і легітимно… Ми зараз спостерігали ряд порушень і свавілля, вчинення злочинів і кримінальних правопорушень співробітниками Служби безпеки України. Звучить страшно».  

За її словами, слідчий Костянтин Ярмак навіть не орієнтувався, в яке приміщення він прийшов та не захотів чути пояснення адвокатів. «Я наведу такий приклад: шановні співробітники мали дозвіл на проведення слідчих дій за одною адресою, а прийшли за іншою. І навіть незважаючи на те, що більше доби тривали слідчі дії. Думаю, вони не хотіли цього робити. Ні пояснення, ні аргументи, ні оригінали документів, які були їм надані, їх не переконали».

«Сьогодні дуже боляче говорити про те, що діється в нашій країні, – розповіла Вікторія Гайворонська, голова ради адвокатів Харківської області, – адвокатська спільнота дуже стривожена тим, що на сьогодні неможливо говорити про те, що професія адвоката діє ефективно. На сьогоднішній день захисники, на жаль, вдаються, на мій погляд, до злочинів. Дії правоохоронців мають відображення саме в Кримінальному кодексі. На наш погляд, це грубе і незаконне втручання. На наш погляд, порушена процедура і подання клопотання про проведення обшуків. І процедура винесення ухвали не є законною та обґрунтованою. Дуже боляче, що таке взагалі відбувається».

Представники адвокатури підкреслили, що силовиками у той день був скоєний злочин. За цим випадком вже була подана заява до правоохоронних органів, хоча не обійшлося без певних труднощів. Але відповідні документи були прийняті та зареєстровані. Адвокати висунули сподівання, що винні особи все ж таки будуть притягнуті до відповідальності.

 

comments powered by HyperComments