Як харківському бізнесу працювати в Албанії (відео)

Четвер, 22 вересня 2016, 20:03
Про це йшла мова під час зустрічі керівника ХОДА Юлії Світличної з Надзвичайним і Повноважним Послом Республіки Албанія в Україні пані Шпресою Куретою.
Як харківському бізнесу працювати в Албанії (відео)

Посол Албанії в Україні прибула до Харківської області, щоб взяти участь у VIII Міжнародному економічному форумі «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!», який пройде 23 вересня. Напередодні заходу Шпреса Курета та Юлія Світлична підбили підсумки спільної роботи та намітили напрямки подальшого розширення співробітництва.

Відкриваючи зустріч, Юлія Світлична привітала посла Албанії в Харківській області та подякувала за інтерес, проявлений Шпресою Куретою до міжнародного інвестиційного форуму.

«Форум передбачає участь 11 послів, і це безпрецедентний рівень представництва, якого нам вдалося досягти з боку міжнародних партнерів», - повідомила в.о. голови ХОДА.

Вона зазначила, що протягом року, що минув від дня відкриття Почесного консульства Республіки Албанія в Харкові, керівництво області налагодило тісне співробітництво з почесним консулом Шахіном Омаровим.

«У нас вже є детальні напрацювання, повне розуміння того, де ми можемо бути корисними один одному, та реальні кроки в напрямку розвитку співпраці, - сказала Юлія Світлична. - У минулому році харківський економічний форум відвідав Міністр сільського господарства Албанії, наші підприємства, які вирощують сільгосппродукцію, дуже зацікавлені в подальшій кооперації. Дуже сподіваємося, що нові можливості, які надає Албанія в частині розвитку промисловості та бізнесу, будуть використані представниками малого та середнього бізнесу Харківської області».

Серед напрямків співпраці Харківської області та Республіки Албанія керівник регіону також виділила взаємодію у сферах освіти та науки. Юлія Світлична підкреслила: домовленості, що були досягнуті в ході зустрічі керівництва ХОДА з послом Республіки Албанія, яка пройшла в 2015 році, вже дають реальні результати.

«Мені приємно повідомити, що перший студент з Албанії буде навчатися в Харківській області вже цього року. Сподіваюся, що це тільки початок нашої спільної роботи в цьому великому, глобальному напрямку», - зазначила керівник ХОДА.

У свою чергу, пані Шпреса Курета повідомила, що з метою розширення зв'язків між Харківською областю та Республікою Албанія на даний момент вирішується питання про запровадження прямого авіарейсу Тирана - Харків.

«Я бачу, що наші відносини розвиваються в правильному напрямі як на державному, так і на місцевому рівні, - підкреслила Посол Республіки Албанія в Україні. - Я дуже рада, що наше почесне консульство знаходиться саме в Харкові. Це прекрасний регіон. Я хочу привітати вас - і обласну адміністрацію, і жителів Харківської області - з тим, що, не дивлячись на близькість вашого регіону до зони збройного конфлікту, ви змогли впоратися із завданням щодо забезпечення безпеки та створити такі умови для економічного розвитку в регіоні. Економічний форум - це символ ефективності вашої роботи, він показує, що ваші амбіції - дуже високі, і це дуже добре».

Шпреса Курета відзначила в якості найбільш перспективних напрямків співпраці з Харківською областю освіту та науку, сільське господарство, бізнес і туристичну сферу, нагадавши про те, що розвитку туризму сприяє той факт, що українці вже кілька років можуть в'їжджати в Албанію без віз.

Пані посол передала Юлії Світличній запрошення від Міністра економіки Республіки Албанія - очолити делегацію регіону на бізнес-форумі, який пройде в Тирані.

«Також хочу запросити вас взяти участь у святкуванні Дня Незалежності Албанії 26 грудня в Києві», - сказала Шпреса Курета.

«Якщо буде можливість, я обов'язково відвідаю Дні Албанії в Україні, які будуть проходити в Києві, - запевнила Юлія Світлична. - І дуже сподіваюся, що такого роду заходи щодо популяризації культури та можливостей, які харків'яни можуть отримати в Албанії, будуть проведені й на території Харківської області. Можливо, вже наступного року».

Також, завершуючи зустріч, Юлія Світлична запропонувала розглянути можливість проведення спільно з представниками Албанії інформаційних круглих столів для представників бізнесу Харківської області.

«Ми готові організувати такі зустрічі, на яких представники бізнес-кіл нашого регіону зможуть отримати інформацію про те, як харківському бізнесу працювати на території Албанії. Ми зацікавлені в пошуку нових ринків збуту - з цією метою ми відкрили представництва Харківської області в Вашингтоні та Китаї. Будемо сподіватися, що наше взаєморозуміння з Албанією та бажання Харківської області розвиватися будуть реалізовуватися за допомогою нових проектів і контрактів», - сказала керівник ХОДА.

 

comments powered by HyperComments