Місто та його простір стане центральною темою Тижнів Німеччини

Юлія Гуш  |  Четвер, 22 вересня 2016, 22:32
Сьогодні в Харкові стартували щорічні Тижні Німеччини, в якому візьме участь понад 50 державних та недержавних установ, вишів, культурних центрів та комерційних компаній.
Місто та його простір стане центральною темою Тижнів Німеччини

У перший день відбулася зустріч з високопосадовцями, громадськими діячами та освітянами, які розповіли про перспективи та плани щодо Тижнів Німеччини у Харкові. Зокрема, вони говорили про те, в яких напрямках має розширюватися українсько-німецьке співробітництво, про німецький досвід децентралізації, про правильне планування міського середовища, про креативну економіку й соціальне підприємництво тощо.

У заході взяли участь Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччини в Донецьку Вольфґанґ Мьоссінѓер, Почесний консул Федеративної Республіки Німеччини в Харкові Тетяна Гавриш, професор Нюрнберзького технічного університету доктор Марк Каммербауер, професор факультету архітектури Нюрнберзького технічного університету Флоріан Фішер, директор Харківського німецького центру, представник проект «Київський діалог» Ольга Болібок та інші.

У межах Тижнів Німеччини вже відбулися зустрічі з харківськими студентами, під час яких німецькі науковці прочитали тематичні лекції. «Студенти прекрасно організовані, – розповів Флоріан Фішер, – в аудиторії залишалося мало місця. Моя тема була пов’язана з таким поняттям, як громадський простір. Це частина студентських робіт, які у нас часто проводяться. Є проблема в потенціалі міста. У вашому місті-побратимі, Нюрнбергу, існує деіндустріалізація. Виникають пустирі на місці великих промислових підприємств. Є великі фірми, які збанкрутували, приміщення яких стали пустими. Їх будівлі стоять. Протягом двох семестрів наші студенти займалися тим, щоб знову повертали до життя ті величезні пусті приміщення». За його словами, студенти більш вільні в своєму мисленні, ніж представники офіційних структур.

Як вже було сказано раніше, «центром» цьогорічних Тижнів Німеччини в Україні стане місто і міський простір, а також значна увага буде приділятися темі трансформації в медицині, створення агрокластерів та пошуку новітніх джерел енергозбереження.

comments powered by HyperComments