У Харкові увічнять пам'ять Юзефа Пілсудського

Четвер, 29 вересня 2016, 20:03
У Харкові може з'явитися меморіальна табличка державному і політичному діячеві Польщі Юзефу Пілсудському.
У Харкові увічнять пам'ять Юзефа Пілсудського

Таку можливість обговорили перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов і Генеральний консул Республіки Польща в Харкові Януш Яблонський. Як повідомив генконсул, відкриття пам'ятної таблички планується приурочити до Національного свята незалежності, яке відзначається в Польщі 11 листопада.

«Ми б хотіли увічнити пам'ять про відомого поляка Юзефа Пілсудського, який у 1885-1886 роках навчався на лікаря в Харківському університеті. Якби не Пілсудський, то не було б незалежної польської держави. Крім того, це один із перших європейських політиків, який сказав, що Україна має бути незалежною. Думаю, якщо ми встановимо таку табличку, це свідчитиме про те, що дружба між Польщею та Україною, як і наша співпраця, триває», – повідомив Януш Яблонський.

Ігор Терехов пообіцяв генконсулу надати всю необхідну підтримку в оформленні дозвільних документів.

«У Польщі Юзефа Пілсудського люблять і поважають. Для нас він теж є знаковою особистістю, оскільки ще в той час говорив, що Україна повинна бути незалежною державою. Це хороша ініціатива. Сьогодні Польща докладає багато зусиль, щоб було побудовано справді незалежну українську державу. Ми повинні допомагати один одному», - підкреслив Ігор Терехов.

Гранітну меморіальну табличку передбачається встановити на вул. Університетській, 16 – на першій будівлі Харківського університету, де зараз знаходиться Українська інженерно-педагогічна академія. До роботи планується залучити харківського скульптора Олександра Рідного.

comments powered by HyperComments