На Харківщині вже стартувало реформування лікарень. У сфері медицини весь світ йде саме цим шляхом – наголосили експерти

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 7 жовтня 2016, 23:01
Реформування медицини здійснюється на всіх рівнях. А новий проект трансформації первинної медицини може пренести чимало користі у даній галузі.
На Харківщині вже стартувало реформування лікарень. У сфері медицини весь світ йде саме цим шляхом – наголосили експерти

Як повідомляла «Справжня варта», сьогодні в Харкові відбулася прес-конференція, присвячена реалізації проекту трансформації первинної медицини в Чугуєві. У заході взяли участь представники адміністрації та органів місцевого самоврядування, спеціалісти, лікарі, а також члени ініціативної групи, яка бере участь в цьому самому проекті. Під час прес-конференції було зазначено, що відповідні кроки були зроблені ще два роки тому, і до цього причетні як спеціалісти у сфері медицини, так і деякі представники влади.

«Реформи ніколи не працюють зверху вниз, – розповіла Тетяна Гавриш, член Харківської експертної групи підтримки медреформи, – тому що навіть якщо центральна влада приймає рішення і якщо воно не є адаптованим до громади та її інтересів, то воно не буде працювати. Так дуже часто було. Ми працювали важко. Ми працювали з громадами. Співпрацювали з владою місцевою та центральною. Ми працювали з громадськими організаціями. І так вийшло по дорозі, що люди, з якими ми співпрацювали, також рухалися».  

Заплановано, що нова медична реформа не потребуватиме жодних додаткових податків з населення. «Це дуже важливо, – підкреслила Гавриш, – ми, як платники податків, не будемо додатково платити до бюджету. Мова йде про те, що ті кошти, які на сьогоднішній момент є загубленими в загальній масі, виділити та направити на певні цілі. Зокрема, на первинну медицину. Цей проект починається вже на державному рівні».  

На Харківщині вже стартувало реформування лікарень. Експерти наголошують на тому, що зараз просто необхідно змінити стару інфраструктуру та запустити ринок медичних послуг, щоб медики мали можливість нормально заробляти. А «голосувати» за того чи іншого лікаря буде сам пацієнт. Власним гаманцем, звичайно.

Щодо роботи амбулаторіїв, то тут експерти називають цілу низку позитивних моментів порівняно зі звичними поліклініками. «Добиратися до поліклініки достатньо далеко, – розповіла Тетяна Черевань, головна лікарка Чугуївської ЦПМСД, –  з різних мікрорайонів. Нещодавно в мене було мала дитина. І достатньо зручно прийти у власному мікрорайоні до амбулаторію, щоб зважити дитину, щоб отримати пораду, щоб оглянули її. А не везти до поліклініки на автобусі або наймаючи таксі. І при цьому інфікувати власну дитину у громадському транспорті».

Також в центрах первинної медицини працюють саме сімейні лікарі. Вони свого часу отримали додаткову освіту, щоб знайти підхід до пацієнта будь-якого віку та бути в змозі вирішити більшість проблем зі здоров’ям. Проте перехід до сімейної медицини буде м’яким. За словами експертів, поліклініка – це ризик, а сімейному лікарю більше довіряють. А довіра багато значить у роботі з медиком, адже люди до них підуть не тільки тоді, коли матимуть вже якісь серйозні проблеми. «Сімейний лікар – це друг вашої родини», – підкреслили вони.

Також була названа ще низка позитивних моментів. Наприклад, це час роботи. Амбулаторія працює з восьмої ранку до восьмої вечора, що дуже зручно працюючим людям. Також там діятиме електронна черга, що значно буде економити час. Також до роботи будуть залучати молодих спеціалістів, що мають проблеми з житлом.   

Також експерти додали, що у сфері медицини весь світ йде саме цим шляхом. «На цьому заході ми бачимо, що ініціатива йде і знизу, і зверху, – підкреслив Михайло Черняк, заступник голови ХОДА, – і це вселяє оптимізм стосовно того, що скорочується термін переходу на більш якісні послуги для населення».

comments powered by HyperComments