«Захистимо свободу мирних зібрань». У Харкові протестували проти законопроекту №3587

Юлія Гуш  |  Субота, 8 жовтня 2016, 14:00
Сьогодні напроти ХОДА відбулася акція протесту проти законопроекту №3587, який може поставити під загрозу свободу мирних зібрань.
«Захистимо свободу мирних зібрань». У Харкові протестували проти законопроекту №3587

Активісти наголошують, що даний законопроект може узаконити силові розгони мирних зібрань, збільшити кількість політично вмотивованих заборон протестів, а також випадків адміністративного і кримінального переслідування їх учасників.

«Ми зібралися тут, щоб висловити власну думку щодо законопроекту №3587, – розповів Ігор Ткаченко, організатор акції, – це це стосується мирних зібрань. Там, де наші політики хочуть узаконити деякі речі, які обмежать права на свободу зібрання, як це записано в Конституції. Наші вимоги полягають в тому, щоб цей закон не приймали. Навіть якщо його приймуть у першому читанні, то потім з ним складно буде щось зробити та зменшити якось узурпацію наших прав. Тому ми хочемо, щоб його не прийняли. Або доопрацювали ще до прийняття у першому читанні. Або прийняли інший закон №35811, який є набагато кращим».

Захід був організований Фундацією регіональних ініціатив. До них також приєдналися харківські анархісти та просто небайдужі мешканці міста. Вони скандували гасла «Не дамо задушити голос суспільства», «Захистимо свободу мирних зібрань», а також тримали плакати та роздавали листівки з відповідним змістом.

«Не в перший раз влада хоче створити такий законопроект, – зазначив Богдан Алексін, голова правозахисної служби ФРІ, – але він кожен раз не проходить, тому що є великий спротив з боку суспільства. Даний законопроект – це крок до узурпації влади і заборони права на мирні збори. Що є одним з найважливішим у громадянському праві. Та взагалі для громадянського суспільства України».  

На цьому організатори зупинятися не збираються. «У нас в Києві є активісти, які співпрацюють з депутатами, – підкреслив Ігор Ткаченко, – є також активісти в інших містах, які також готові проводити ще акції. Тобто, цей захід не останній. Адже цей законопроект був внесений ще в грудні 2015 року. А в жовтні поточного року він буде розглядатися».

Протестують проти даного законопроекту не тільки у Харкові. Є інформація, що аналогічні акції проходять як мінімум в чотирнадцяти містах України.  

comments powered by HyperComments