Професор Олена Ріга: «Діти також потребують паліативної допомоги. Вони потребують спеціальної підтримки»

Юлія Гуш  |  Понеділок, 10 жовтня 2016, 19:25
Спеціалістка розповіла про специфіку та проблеми дитячої паліативної допомоги в Україні та запропонували шляхи їх вирішення.
Професор Олена Ріга: «Діти також потребують паліативної допомоги. Вони потребують спеціальної підтримки»

З такою доповіддю виступила Олена Ріга, професорка кафедри педіатрії №1 та неонатології Харківського національного медичного університету, під час круглого столу щодо створення Стратегії розвитку дитячої паліативної допомоги в Харківський області «Життя й вмирання з болем: так не повинно бути».

Професорка розповіла про міжнародні організації, які визначають паліативну політику в світі: це ICPCN, Together to short lives, UNICEF, World Health Organization, Rainbows тощо. Крім того, у свій розповіді вона звернула увагу на те, що зараз робитись в світі у цій сфері, а також в Україні та на Харківщині зокрема. Крім того, вона приділила увагу спеціалістам, що працюють з невиліковно хворими дітьми.

Наприклад, щодо стану дитячої паліативної допомоги в нашій країні, то тут ситуація, судячи з наведених даних, не може потішити: за розвитком ДПД Україна явно відстає від розвинутих країн. За словами спеціалістки, в країнах, що розвиваються, існує чимало бар’єрів на шляху впровадження якісної дитячої паліативної допомоги: страх використання опіоїдів, відсутність відповідної освіти та інтеграції в систему первинної медичної допомоги, а також недостатній рівень обізнаності, нестача ресурсів та слабка державна політика в даному плані.

Крім того, в ДПД є свої особливості, які відрізняють її від тої, що надається дорослим пацієнтам. Зазвичай паліативну допомогу отримують онкохворі дорослі та дуже літні люди. Проте, якщо говорити про дітей, то тут є своя специфіка. «Спектр захворювання в педіатрії набагато вищий, – розповіла Олена Ріга, – в основному це діти, які мають неонатальні проблеми, вродженні порушення та аномалії, порушення харчування, інфекції. І тільки 6% дітей мають онкопатології. Тобто, спектр спектр захворювань широкий».

Також є проблеми в чинному законодавстві. Наприклад, в «Порядку взаємодії суб’єктів при наданні соціально допомоги паліативного догляду вдома невиліковно хворим» були загадані інваліди, що досягли повноліття, невиліковно хворі особи похилого віку, проте жодного слова про дітей там не було. «Можливо, нам також доведеться вирішити це питання та внести поправки до цього закону, – підкреслила професорка, – адже діти також потребують паліативної допомоги . Вони потребують спеціальної підтримки».  

У своїй промові Олена Ріга запропонувала певні кроки для розвитку програми з паліативної допомоги. Наприклад, це підтримка комунікації з спеціалістами із даної сфери, візити до хоспісів в інших країнах, первинний та повторний огляд лікарем пацієнтів, психологічних супровід, надання медичних послуг та послуг корекційного педагога тощо.   

comments powered by HyperComments