На Харківщині школярам дадуть можливість посприяти благоустрою власних міст

Юлія Гуш  |  Середа, 12 жовтня 2016, 14:03
Харківська область приєднається до освітнього проекту «Відкривай Україну», в межах якого школярі зможуть створити проекти з покращення як власних шкіл, так і населених пунктів.
На Харківщині школярам дадуть можливість посприяти благоустрою власних міст

Протягом всього навчального року учні 7-11 класів будуть розробляти власні проекти, що присвячені оточуючому середовищу, здоровому образу життя, урбаністиці , культурі та мистецтву. Вони отримають нові знання. Під час відповідних тренінгів школярі навчаться критичному мисленню, співробітництву в команді, роботі з ідеями, зовнішнім комунікаціям, проектному менеджменту.

«За короткий термін ми повинні познайомити дітей з 13 міст Харківської області з цією програмою, – розповіла Ірина Маркевич, координаторка проекту «Відкривай Україну», – це унікальний освітній проект. Його унікальність також полягає у тому, що він є грантовим. Діти у вигляді квесту пройдуть дуже цікаві тренінги, вони будуть вивчати інформацію онлайн, отримувати завдання та їх виконувати. Також вони підготують вже свій власний проект, який покращить їх шкільне життя. І наступним етапом буде конкурсний. Це вже буде проект з модернізації та покращення міського середовища».

У конкурсі будуть брати участь школярі саме з районів, де, на відміну від Харкова, не проводиться скільки освітніх заходів, орієнтованих на дитячу та підлітковому аудиторію. Від кожної школи має бути утворена команда з 15 учасників, яка має обрати собі куратора серед вчителів. Для участі в конкурсі їм також необхідно пройти реєстрацію.

«За останні два роки у нас було безліч проектів, які в першу чергу спрямованих на розвиток особистості, на формування у наших дітей різноманітних навичок, – зазначив Анатолій Бабічев, директор департаменту науки та освіти ХОДА, – а потім навчання. Конкурси, в яких беруть участь наші учні – це і олімпіади, і Мала академія наук, де вони можуть щось показати та зробити – вони є. Ми в цьому плані лідери в Україні й хочемо розвиватися далі».

Спікери впевнені, що подібні конкурси сприяють вихованню і самих дітей, і їх батьків, і всієї громади. А ще він дасть можливість школярам зробити щось самостійно. Те, що може принести якусь користь їх оточенню. «Запропонували дітям, школярам 7-11 класів, взяти участь в навчанні, – розповіла Олена Рофе-Бекетова, член міської команди координаторів проекту, – мабуть, найголовніше це те, як вони могли би реалізувати власні ідеї».

За її словами, зі школярами будуть працювати викладачі високого рівня. Також вони зможуть вчитися один в одного. Всього конкурс охопив 13 міст Харківської області. Його фінал відбудеться у вересні 2017 року. П’ять команд, які стануть переможцями, також зможуть потім завітати до Європи, США та Азії. Крім того, спікери зазначили, що ідеї, які з’являтися під час даного проекту, можуть бути реалізовані в тих місцях, де ці школярі й проживають. І для цього зовсім не обов’язково їхати до Києва чи Харкова.

comments powered by HyperComments