Харківські офтальмологи заговорили про важливість медичного тестування світлодіодних ламп

Четвер, 3 листопада 2016, 14:31
Світлодіодні (LED) лампи і світильники, стають все більш популярними завдяки високій економічності. Тестування продукції на яскравість, енергоефективність і інші технічні параметри регулярно публікуються в ЗМІ і викликають жвавий інтерес у читачів. Однак, як відзначають офтальмологи Харківської медичної академії післядипломної освіти (ХМАПО), не менш важливим аспектом є і перевірка безпеки світлодіодних ламп для очей, оскільки неякісна лампа може чинити негативний вплив на зір, особливо у дітей.
Харківські офтальмологи заговорили про важливість медичного тестування світлодіодних ламп

«Важливо розуміти, що світлодіодна лампа є складним електронним пристроєм. І як будь-який складний пристрій, лампа може працювати некоректно, наприклад, мерехтіти, пульсувати, або давати світло з недостатнім рівнем передачі кольору. У цьому випадку джерело світла буде надавати негативний вплив на зір, навіть якщо людина не відчує негайного дискомфорту при такому освітленні», - підкреслив завідувач кафедри офтальмології ХМАПО професор Юрія Дьоміна

За словами вченого, використання LED-ламп, що не відповідають вимогам до якості світла, здатне привести до змін у різних ділянках очного яблука, в тому числі – в слізній плівці і рогівці ока, що може призвести до загального погіршення зору і зниження працездатності. Особливо гостро ця проблема стосується дітей, очі яких більш чутливі до штучного освітлення.

При цьому, як відзначають експерти, при купівлі світлодіодної лампи можна виявити лише її найбільш очевидні недоліки: явне мерехтіння або недостатню яскравість. У той же час, неявні недоліки, такі як високочастотна пульсація, якість розсіювання світла та інші, непомітні оку, але, разом з тим, можуть негативно впливати на зір і нервову систему людини.

Найкращим і найбільш надійним свідченням безпеки LED-лампи або світильники для здоров'я людини могло б стати укладення офтальмологів, що видається за результатами тестування джерел світла безпосередньо в українській клініці, вважає Юрій Дьомін.

«На сьогоднішній день, в Україні немає вимоги до офтальмологічного тестування джерел світла. Тим не менш, деякі виробники вже зараз висловлюють готовність пройти тестування добровільно. Наприклад, дослідження впливу на зір світлодіодної продукції однієї з відомих торгових марок проводилися в нашій клініці», - пояснює офтальмолог.

Дослідницька група ХМАПО під керівництвом Юрія Дьоміна вивчала вплив 173 різних моделей ламп загального освітлення і настільних світильників на людей, які займалися своїми звичними справами. У тестуванні використовувалася комплексна методика, що включає 7 різних тестів: візіометрію (дослідження гостроти зору), дослідження обсягу руху очних яблук, конвергенції, перевірка орієнтації в темряві, реакції зіниць на світло. При цьому, тестування функціональних характеристик і морфологічне дослідження органів зору, проводилися як до, так і після використання джерел світла.

«За результатами тестування лампи і світильники цієї марки були рекомендовані нами до використання в побуті, в тому числі дітьми. Відповідно, наявність рекомендації прямо говорить покупцеві про те, що він, купуючи лампу, може не турбуватися за своє здоров'я і здоров'я своїх близьких», - підсумував професор Дьомін.

Офтальмологи ХМАПО сподіваються, що даний приклад спонукає виробників проводити аналогічні дослідження своєї продукції, а споживачів - уважніше ставитися до вибору світлотехніки, приділяючи увагу не тільки її економічності, але і нешкідливості.

comments powered by HyperComments