Від енергоефективності залежить і безпека, і добробут країни

Юлія Гуш  |  Вівторок, 8 листопада 2016, 10:44
Про це розповіли іноземні експерти під час форуму «ВЕА: Біоенергетика, енергоефективність і агробізнес».
Від енергоефективності залежить і безпека, і добробут країни

«Запровадження рішень щодо енергоефективності для України стає одним з нагальних питань, – зазначив Александер Маркус, голова правління Німецько-української промислової палати, – бо без енергоефективності не буде енергонезалежності. В цьому, насправді, немає нічого нового. Але якщо ми порівняємо використання електроенергії в Україні, то воно у півтори рази більше, ніж в Росії, і в 5-6 разів більше, ніж в таких країнах, як Китай та Бразилія. І в 12 разів більше, ніж в Німеччині. Та енергія, за яку ви платите, вона просто зникає. І таким чином зникають багатства країни».  

За його словами, це найбільш важливий фактор, над яким ще потрібно працювати. І дуже добре, що це розуміє і українська, і німецька сторона. Щодо Харкова, то це місто не випадково було вибране для проведення форуму. Александер Маркус підкреслив, що саме тут є дуже сильні партнери та різноманітні ініціативні групи. Крім того, місце влада також зацікавлена в розвитку енергоефективності.

«Від енергоефективності залежить безпека країні, – підкреслив Кшиштоф Герульскі, представник Єврокомісії, голова Групи підтримки України – і це не казка. Це серйозна справа. Взяти, наприклад, приклад Польщі. Якщо досягнути такого рівня енергозбереження, який є там, то Україна не повинна буде імпортувати жодного газу – ні від Росії, ні від Євросоюзу. Ні від кого. Вистачить свого газу. Але це не зробиться за один рік».

За його словами, подібні реформи впроваджуються по 20 років. Але це може вплинути на життя людей, наприклад, завдяки створенню нових робочих місць. Крім того, це допоможе заощаджувати кошти та привертати інвестиції. «В Україні є колосальний потенціал стосовно енергозбереження, – додав Герульскі, – і це, можна сказати, шанс для країни дуже швидко розвинути економіку».

Як повідомляла «Справжня варта», вчора в Харкові відбувся другий Форум з енергоефективності. Під час заходу українські та іноземні експерти, представники міської влади й громадських організацій говорили про енергоефективність, альтернативні та поновлювані джерела енергії в житлово-комунальному господарстві та агросекторі.

comments powered by HyperComments