Реконструкція площі Свободи не повинна проходити без міжнародних слухань

Юлія Гуш  |  Вівторок, 8 листопада 2016, 16:42
Про це заявили активісти ГО «Міські реформи», які мають низку претензій стосовно конкурсу по реконструкції площі Свободи, оголошеного міською радою. За їх словами, він має низку порушень норм чинного законодавства.
Реконструкція площі Свободи не повинна проходити без міжнародних слухань

Як стало відомо, 4 листопада міською радою був об’явлений бліц-конкурс, який триватиме до середини січня. Завдяки його підсумкам журі має обрати кращий ескіз проекту реконструкції площі Свободи. Проте представники громади незадоволені тим, що пропонує міська влада.

«Наш меседж полягає в тому, що площа є наскільки важливим місцем в історії світової архітектури, що не можна просто об’явити бліц-конкурс, який триватиме півтора місяці, – підкреслила Олександра Нарижна, архітектор, голова ГО «Міські реформи», – не маючи у себе жодного аналізу, дослідження, великих обговорень. І, взагалі, усвідомлення того, що ми намагаємося пам’ятати і куди ми рухаємось. Цей конкурс на сьогодні абсолютно неактуальний. І бліц-формат передбачає абсолютно швидке рішення задач… Ми повинні розуміти, якою наша площа буде завтра, як вона буде жити».

Вона розповіла, що ГО  «Міські реформи» має ініціювати проведення міжнародного архітектурного конкурсу щодо реконструкції площі. Вже було підготовлене колективне звернення до міського голови Геннадія Кернеса, де було зазначено, що площа має велику цінність і приймати рішення щодо її змінення можна виключно після проведення міжнародних слухань за участі світової архітектурної спільноти.

«Будь-яка дія, будь-який проект, будь-яка концепція і конкурс починається з того, що прописуються умови, – розповів професор Максим Розенфельд, історик архітектури, – з самого початку прописати що це буде (наприклад, пам’ятний знак) – це дуже відповідальна задача. Первинний етап – це розуміння своїх очікувань, своїх побажань. А тут цього немає. Воно одразу ж фігурує як певна даність». Він в своїй промові підкреслив, що приміщення Держпрому є значним архітектурним надбанням міжнародного рівня. За його словами, простір навколо нього потрібно берегти, а не покращувати чи проводити певні реконструкції.

«Існує низка нормативно-правових актів, які регламентують порядок та умови проведення таких архітектурних конкурсів, – розповіла  Олена Купина, юрист, представниця ГО «Міські реформи», – вони містяться як в законах України, так і в різних постановах та розпорядженнях Кабінету міністрів, Міністерства культури та Держбуду. Виходячи з тієї інформації, яка вже опублікована на сайті міської ради, ми можемо зробити висновки, що всі прописані законом процедури не виконані. Тому у своєму зверненні ми будемо акцентувати на цьому увагу і пропонувати Харківській міській раді добровільно відмовитися від проведення такого конкурсу, адже для цього є всі юридичні підстави».

Це колективне звернення було підписано представниками таких громадських організацій, як «Міські реформи» та «Критичне мислення». Крім того, їх підтримали архітектори, як розуміють значення головної площі Харкова. Також вони планують донести цю інформацію до громадськості, щоб привернути увагу небайдужих мешканців міста.

comments powered by HyperComments