Більше половини опитаних харків’ян скептично ставляться до системи електронного декларування

Юлия Гуш  |  Середа, 16 листопада 2016, 17:21
Більшість опитаних харків’ян переконані, що система електронного декларування доходів чиновників – це лише спосіб «замилити очі» громадянам.
Більше половини опитаних харків’ян скептично ставляться до системи електронного декларування

Такі результати показало  експрес-опитування, яке провів «Харківський інститут соціальних досліджень» разом зі студентами соціологічного факультету ХНУ ім. В.Н. Каразіна 7 листопада.
 Опитування мало виявити, наскільки харків’яни обізнані в наявності даної системи, а також їх особисте ставлення та прогнози стосовно реалізації.
«Студентам четвертого курсу в рамках своєї виробничої практики було запропоновано обрати актуальну тему для того, щоб зробити дослідження від початку до кінця, – розповіла Марія Колоколова, викладачка ХНУ, наукова співробітниця ГО «ХІСД», –  студенти обрали дуже актуальну тему – електронне декларування майнового стану чиновників, і провели опитування серед харків’ян на дев’яти станціях метро"
 За даними соціологів, було опитано більше 600 респондентів. Вибірка респондентів проводилась згідно із демографічними даними.

«69% респондентів знають, що в Україні запрацювала система електронного декларування доходів, 20% щось про це чули, – навела підсумки студентка Еліна Сафонова, – і 15% не чули нічого. Дана тема зараз активно обговорюються як в ЗМІ, так і в соціальних мережах. Але не всі громадяни знають про запровадження даної реформи. І в першу чергу найменш обізнана молодь віком від 18 до 24 років. Вони часто відповідали, що нічого не чули про цю реформу».

«Також 80% респондентів відповіли, що електронні декларації мають бути відкриті для всіх громадян, – додав студент Кирил Насонов, – і приблизно 12% вважають, що простим громадянам зовсім необов’язково знати про те, що знаходиться в цих деклараціях. І що вони мають бути доступними виключно для правоохоронних органів».
 
Крім того, під час опитування було виявлено, що недовіра до чиновників породжує недовіру до самої системи та її ефективності як методу боротьби з корупцією.  Адже частіше люди стверджували,  що електронне декларування доходів чиновників – це всього лишень «замислювався очей» громадянам. Таких респондентів близько 54%.  І тільки 33% вірять, що вона може бути ефективною.

Нагадаємо, що українські судді жаліються на пограбування після оприлюднення е-декларацій.

comments powered by HyperComments