Для дітей з прифронтової зони влаштують свято

Юлія Гуш  |  Середа, 23 листопада 2016, 20:02
ГО «Українські рубежі» започаткувала акцію під назвою «Олені Святого Миколая», завдяки якій діти з «сірої зони» отримають подарунки до зимових свят.
Для дітей з прифронтової зони влаштують свято

«Так вже вийшло, що наша організація багато працює в прифронтовій зоні, – розповіла Євгенія Левінштейн, координаторка акції, – тому ми знаємо, які люди там живуть, знаємо тих дітей. Вони там живуть, ходять до школи. Інколи через блокпости. І вони, як всі діти України, мріють, щоб на свята відбулося якесь чудо. Але ми знаємо, що до них приїжджають не так часто, а гості для них є великою рідкістю. Тому ми це і будемо робити. І вирішили розпочати цю акцію. Ми прекрасно розуміємо, що не зможемо дати подарунки всім дітям, які живуть вздовж лінії розмежування. Але ми спробуємо. Ми запрошуємо до співробітництва всіх, хто думає так само, як ми».

За офіційними даними, в прифронтовій зоні Донецької області проживає близько 10 000 дітей, а в Луганській – близько 4 000. Команда ГО «Українські рубежі» вирішила, що до зимових свят збере подарунки для тисячі малих мешканців «сірої зони».

Катерина Шутальова, керівниця виїзної групи психологів, розповіла, що перед тим, як започаткувати акцію, в селі Петровському Луганської області був проведений невеличкий майстер-клас для дітей. Там вони писали про свої бажання. І більшість з них виглядала так: «щоб закінчилась війна», «щоб мама перестала пити», «щоб тато повернувся додому», «щоб в мами з татом була робота»…

«Жодна дитина не попросила іграшку, – підкреслила вона, – і це, на мій погляд, зараз якнайкраще ілюструє психологічний стан дітей. Ці діти дуже рано подорослішали. Діти живуть в стані війни та звикли до цього. Вони можуть ховатися у випадку бомбардувань, вони знають, як себе поводити. Але ці діти потребують чуда в нормальному світі. Ці діти дуже соціально відірвані від великої України. Вони живуть в своєму маленькому селі та контакту з містами у них немає».

В межах цієї акції з 26 грудня по 16 січня будуть проводитися святкові заходи, де діти отримають ці подарунки. Загалом, на території Донбасу має відбутися 20 подібних заходів. На даний момент йде збір подарунків, адже у цієї акції немає спонсорів. До участі запрошуються всі охочі. Крім того, можна здійснювати адресні дарунки конкретним дітям, адже у волонтерів зберіглися дитячі листи, де вони писали свої побажання.

Довідка: Приносити іграшки, одяг, солодощі або інші подарунки можна за адресою: проспект Гагаріна, 1, к. 225, Адапційно-культурний центр АКЦентр. Можна відправити «Новою поштою»: Харків, відділення № 7 (до 30 кг) або відділення № 1 (для представника ВО «Українські рубежі»,). Довідки за тел. +38 093 719 41 44.

comments powered by HyperComments