Вперше після 15-річної перерви Харківщина працює з перевиконанням усіх місцевих бюджетів – Світлична

Четвер, 24 листопада 2016, 18:51
Виступ харківської губернаторки на форумі місцевого самоврядування набув схвалення присутніх
Вперше після 15-річної перерви Харківщина працює з перевиконанням усіх місцевих бюджетів – Світлична

Нагадаємо, що сьогодні, 24 листопада, у Харкові проходить Форум місцевого самоврядування за участю віце-прем'єр-міністра - Міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка та голови ХОДА Юлії Світличної. Головна тема масштабного заходу - стратегія секторальних реформ в контексті децентралізації.

«Сьогодні ми маємо можливість визначати конкретні шляхи, щоб максимально ефективно використовувати нові можливості для місцевого розвитку, які відкриває процес децентралізації в Україні. Завдяки політичній волі Президента України, системній роботі Кабінету Міністрів України, реформа децентралізації набула незворотного характеру, і ми можемо чітко констатувати: навіть за тих проблем, які на сьогоднішній день існують, це - стрижень перетворень України», - наголосила Юлія Світлична, яка разом с Геннадієм Зубком відкрила форум.

У своєму виступі голова Харківської ОДА відзначила, що вперше після 15-річної перерви Харківщина працює з перевиконанням усіх місцевих бюджетів. З початку реформи бюджет розвитку області збільшився вчетверо і перевищив 4,5 млрд грн. На 800 млн зросли видатки на транспорт і дороги, на 1 млрд – на розвиток житлово-комунальної сфери.

«За останній рік область відновила будівництво та реконструкцію більш ніж 100 об’єктів регіонального і національного значення, і в планах на наступний рік – не менш відповідальні завдання: це будівництво нової зали філармонії, станції метро у Харкові, це створення нової соціальної, дорожньої, інженерної інфраструктури у десятках громад по всій території Харківської області. І це - тільки початок», - наголосила Юлія Світлична.

Керівник області також акцентувала увагу, що на шляху перетворень, які на сьогодні тривають в Україні, дуже важливим є ефективний діалог між центральною владою і регіонами, який дозволить оперативно удосконалювати правове поле, усувати практичні перешкоди та поширювати кращі практики.

«Держава та органи місцевого самоврядування чи не вперше за роки незалежності України знаходяться в одному візку і ведуть Україну в один бік, у бік європейських принципів публічного правління, а, відтак, і європейської якості життя. І всі проблеми, які виникають на цьому шляху, ми готові вирішувати разом», - додала голова ХОДА.

«У Харківської області є 12 прикордонних районів як з Росією, так і з зоною тимчасово окупованої території. І саме тут відчувається, яким чином, впроваджуючи проекти, змінюючи інфраструктуру, змінюється і Україна. Мені дуже приємно, що буквально три дні тому було підписано 14 угод по Європейському інвестиційному банку, які будуть впливати на реконструкцію і модернізацію медичних закладів саме Харківської області. Загальна сума - 189 млн грн, яка додатково підсилить можливість впровадження змін саме у Харківській області», - зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

Він також наголосив, що форум присвячений реформам в секторах: це і охорона здоров’я, і освіта, і інфраструктура, і надання послуг та соціального захисту.

«Для нас сьогодні головне - почути голів об’єднаних територіальних громад, які безпосередньо впроваджують реформу, - зазначив Геннадій Зубко. - В цьому році у нас буде 369 громад, які покажуть, яким чином зміниться не тільки система управління, але і якість наданих послуг. І саме 2017 рік повинен стати переходом від кількості в якість. Нам потрібно відповісти на питання, які стосуються шкільного простору, надання адміністративних послуг і поєднання їх з соціальними, і найголовніше питання: планування інфраструктури. Ми б хотіли, щоб збільшення доходів місцевих бюджетів, позначилося на якості тих проектів, які реалізуються на місцях. Нам дуже важливо, щоб саме місцеві бюджети були підсилені».

У рамках заходу також відбулася спільна зустріч голів об’єднаних територіальних громад та голів громад, що прийняли рішення про об’єднання.

comments powered by HyperComments