В Україні діє нова спрощена процедура отримання паспортів

Четвер, 1 грудня 2016, 19:55
Але на даний момент тільки 99 з 4,5 тисяч (а за даними громадських організацій - 6 - 7 тисяч) ромів, які проживають на території регіону, виявили бажання скористатися своїм правом на отримання паспортів.
В Україні діє нова спрощена процедура отримання паспортів

Ще близько 30 заяв знаходяться в обробці, розповів заступник голови ХОДА Михайло Черняк під час зустрічіз делегацією ОБСЄ.

Серед основних проблем ромів, які проживають на території Харківської області, учасники зустрічі виділили саме відсутність документів, що підтверджують особу.

«Ми готові вирішувати питання надання документів", - сказав чиновник. Для вирішення цього питання обласне керівництво також підключило громадські організації ромів, які зможуть переконати громадян отримати документи.

«Всі проблеми - культурні, соціальні, правові - нам відомі. Але для їх ефективного вирішення зусиль представників влади недостатньо, необхідна активність з боку самих ромів, - підкреслив заступник голови ХОДА. - Оскільки найчастіше роми не схильні співпрацювати з органами влади, ми активно працюємо з громадськими організаціями, що представляють інтереси людей цієї національності. Ми сподіваємося, що вони допоможуть нам своєчасно виявляти проблемні питання і вирішувати їх спільними зусиллями»

В ході зустрічі керівник контактного пункту Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ з питань рома та сінті Мірйам Каролі підняла питання про взаємини представників ромської національності з правоохоронними органами. Михайло Черняк пояснив, що поліція не виділяє ромів в окрему групу.

«Всі вони - рівноправні громадяни України, тому окремої статистики по них не ведеться. Більш того, з 2011 року в Харківській області не зареєстровано жодного злочину, скоєного на національному або расовому ґрунті», - зазначив заступник керівника облдержадміністрації.

Мірйам Каролі запропонувала харківським поліцейським пройти тренінги з методів роботи з представниками ромської національності, які організовує ОБСЄ. Зараз ці тренінги проводять для поліції Одеси, після чого можливість пройти навчання з'явиться у поліцейських Харківської області.

Нагадаємо,  25 листопада відбулася робоча нарада з питань реалізації у Харківській області «Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року». У ній взяли участь представники органів соціального захисту населення, освіти, охорони здоров’я, Державної міграційної служби та Національної поліції, українські та міжнародні громадські організації, представники асоціації ромів та благодійних фондів. Учасники обговорили питання комунікації ромів з органами влади, питання охорони здоров’я, паспортизації, соціальних проблем та рівня освіти в ромській громаді. Також обговорили проблеми дискримінації та порушень прав людини в ромській громаді на території Харківської області.

«Ми завжди відкриті до конструктивного діалогу. Усі проблеми носять системний характер і вирішувати їх легше у взаємодії громадськості та органів влади. Тому для нас дуже важливо, щоб роми об’єднувались у громадські організації. Адже ні для кого не є секретом, що представник ромської націоналісті послухає лише рома. Позиція громадськості для нас дуже важлива. На нашу допомогу ви можете розраховувати», - зазначив Михайло Черняк.

comments powered by HyperComments