У мене є повна комунікація з кожним міністерством, я не жартую, – Світлична

П'ятниця, 2 грудня 2016, 12:47
Юлія Світлична - єдина в Україні жінка-губернатор та ще в Харківській області, прифронтовій зоні
У мене є повна комунікація з кожним міністерством, я не жартую, – Світлична

Як же їй вдається справлятися зі своїми нелегкими обов’язками? - запитало у губернаторки видання «Главком».

- Я давно в темі держслужби – в мене є базова освіта держслужбовця, я кандидат наук з державного управління, працювала на держслужбі тривалий час на різних рівнях управління. По-друге, на цей час я працювала першим заступником голови ОДА і вже майже два місяці виконувала обов’язки голови. До речі, заступником голови ОДА мене було призначено ще у листопаді 2014 року, тобто до призначення Игоря Райніна губернатором. …Кожен міг взяти участь у конкурсі, довести на ньому свою підготовленість, отримати підтримку Кабінету міністрів, після чого розраховувати на довіру президента України, - каже Юлія Світлична.

Світлична вважає призначення її на таку посаду саме на Харківщині цілком природнім: «Я сама харків’янка, жила і працювала в Харкові. Депутат обласної ради, яка виграла вибори на всіх трьох рівнях, на які паралельно заявлялась, – в облраду, міськраду і райраду. У своєму окрузі в Краснокутському районі маю підтримку 47% виборців. Я є представником України в Конгресі місцевих та регіональних влад Ради Європи. До речі, місяць тому у Стразбурзі була обрана шляхом голосування віце-президентом палати регіональних влад. І на сьогодні я готова докласти всіх можливостей, знань та зусиль для розвитку регіону і збереження стабільності на рідній Харківщині. Це і є моя основна амбіція та мотивація водночас».

Відносно співпраці із Кернесом, який належить до іншої політичної сили, губернаторка підкреслила необхідність співпраці у соціально-економічних питаннях розвитку регіону «губернатора та мера будь-якого міста» заради людей.

- На сьогодні Кернес - мер, якого обрали люди. Подобається це комусь чи ні – це факт. До речі, окрім обласного центру в області є ще шість міст обласного значення, де мери від різних політичних сил. З усіма треба знаходити спільну мову, аби забезпечувати розвиток області, - сказала вона.

Світлична також вказала на робочі відносини з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим та головою Адміністрації Президента України Ігорем Райніним, своїм колишнім начальником.

- У мене є повна комунікація з кожним міністерством, я не шуткую. Доказом цього може бути нещодавнє засідання парламентського бюджетного комітету в Харкові. Це перше таке виїзне засідання за роки незалежності. Також на ньому були присутні представники шістьох міністерств – навела приклад Світлична.

Одним з головних напрямків своєї роботи вона вважає соціально-економічний розвиток регіону, зокрема, у роботі з великими підприємствами.

- У Харківській області велика концентрація державних промпідприємств, 17 з яких належать до сфери управління ДК «Укроборонпром». Це гіганти, на яких працюють величезні колективи людей. Проблема є, тому що 60% експорту було зав’язано на російський ринок і після відомих обставин довелось диверсифікувати ринки та шукати нових партнерів. Можу навести позитивний приклад – усім відоме ДП «Завод ім. Малишева» до березня цього року мав заборгованість із зарплати, але згодом вийшов у нуль. І зараз люди отримують аванси, а замовлення підприємства розписані на два роки наперед… У того ж «Турбоатома» вже понад 40 країн, з якими вони мають відносини, а кілька днів тому підприємство виграло дуже хороший тендер на 1,7 мільярда гривень і буде працювати разом із ДП «Електротяжмаш» над турбінами для європейського ринку. На сьогодні «Турбоатом» повністю замінив імпорт з РФ із комплектуючих. Щодо ХТЗ, то там є певні юридичні складнощі, але заборгованості із зарплати вже нема, - каже губернаторка.

Окремо вона сказала про ситуацію на ХТЗ: «Ми з Ярославським спілкувались і говорили про те, що підприємство має працювати. Сподіваюся, ситуація найближчим чином розв’яжеться і завод запрацює. І власник, і державна влада хочуть запустити це підприємство».

Одна з актуальних соціальних проблем Харківщини – адаптація переміщених осіб з Донбасу. Як відомо, саме у нашому регіоні перебуває велика кількість таких мігрантів.

- Ми не допускаємо рухів, спрямованих на дестабілізацію та на порушення законодавства, а працюємо в рамках соціального захисту. Сподіваємось, що з часом усі переміщені особи матимуть можливість повернутися додому – в Донецьку та Луганську області. Ми ж намагаємося зараз створити їм максимально комфортні умови. Для багатьох людей Харків уже став рідним містом, і, за нашими оцінками, близько 30% хочуть залишитися в Харкові в будь-якому разі… Ми залучаємо міжнародні організації, які заходять зі своїми новими проектами в плані розвитку малого та середнього бізнесу. У тому числі щодо тимчасово переміщених осіб – це окрема стаття за різними напрямами (сільське господарство, громадське харчування, виробництво). Ми працюємо з Центром зайнятості, який залучає цих осіб до соціальних робіт. Безумовно, не можу сказати, що ми забезпечили роботою всі 200 тисяч, але за бажання є можливості її знайти», - передає видання слова очільниці Харківщини.

- Якщо кажемо, що ми єдина країна від Донецька до Львова, то і влада, і суспільство повинні це підтверджувати на ділі, - підкреслила Юлія Світлична.

Щодо ситуації в регіоні її оцінки зважені і спокійні: «У Харкові спокійно, бо ведеться системна робота. Працюють правоохоронні органи, і ми ведемо внутрішню роботу з активістами та громадськими організаціями з територіальної оборони. Залучаємо спеціалістів і організовуємо навчання на базах, працюємо з хлопцями із зони АТО, проводимо низку військово-патріотичних проектів».

comments powered by HyperComments