Харків’яни вирішили підтримали кримських політв’язнів листами

Юлія Гуш  |  Понеділок, 12 грудня 2016, 21:05
У Літературному музеї відбувся збір листів для політв’язнів, які зараз знаходяться за ґратами в Криму та Росії.
Харків’яни вирішили підтримали кримських політв’язнів листами

Окрім написання листів, відвідувачі Літературного музею могли почути розповіді про реальних людей, які сьогодні залишилися в окупованому Криму, проте не стали іти на компроміс з теперішньою владою. Вони дізналися, через що часом доводиться проходити незгідним – це порушення людських прав, приниження, обшуки та допити, зникнення людей без вісти тощо.

«Ми зібралися до Дня захисту прав людини, – розповіла Олена Абіюк, представниця кримської групи харківського Євромайдану, – ми вирішили написати листи, знову поговорити про Крим, про спротив, який там зараз відбувається. Бо українські патріоти є. І вони дуже просять підтримувати їх. Ми таким чином підгримуємо, говоримо про них, розповідаємо українцям про те, що вони не припиняють боротися. Звісно, ми не можемо назвати всіх імен. І взагалі, показати цих людей. Але ж ми спілкуємося. Ми постійно на зв’язку».

Також того дня відбувся показ фільму «Крим. Спротив», присвячений окупації півострова. Це, власне, були ті події, які дали зрозуміти – спокійне життя закінчилося і боротьбу потрібно продовжити.

«Ми знов показуємо цей фільм, бо прийшли нові люди, – зазначила Олена Абіюк, –але у нас є декілька фільмів, які ми будемо показувати 20 січня. І в програмі Літературного музею є так звані «Ув’язнені історії». Вони дуже добре співпадають з темою супротиву, боротьби Мустафи Джемілєва за повернення кримських татар на батьківщину. І от таким чином, ми намагаємося згадувати про Крим, про те, як там порушуються права людини». 

Захід з написання листів проходив в межах виставки «Мустафа Джемілєв і українські шістдесятники», яка триватиме до 20 січня. Того ж дня відбулася Інтерактивна лекція «Ув’язнені історії», під час якої співробітниця Літмузею Тетяна Пилипчук розповіла про українських шістдесятників, які за свої погляди були ув’язнені в таборах. І як відмічають і представники музею, і самі відвідувачі, ці історії, на жаль, перегукуються із сучасністю.

comments powered by HyperComments