У Харкові відкрили меморіальну дошку свідку катастрофи царського поїзда

Вівторок, 13 грудня 2016, 20:59
13 грудня на будинку №24 по вулиці Полтавський шлях відкрили меморіальну дошку видатному харківському фотографу Олексію Іваницькому.
У Харкові відкрили меморіальну дошку свідку катастрофи царського поїзда

Меморіальна дошка з'явилася на будинку, де колись була майстерня фотографа.

«Олексій Іваницький - хранитель історії Харкова. Це людина, яка створила фотолітопис нашого міста. Майже через століття після його смерті ми бережемо пам'ять про нього, як він через свої фотографії зберіг пам'ять про Харків», - зазначив співорганізатор установки пам'ятної дошки Габріел Михайлов.

Він також повідомив, що фотографії Олексія Іваницького зберігаються в його сімейних архівах. Можливо, в найближчому майбутньому харків'яни побачать унікальну книгу з фотографіями легендарного фотохудожника.

На відкритті меморіальної дошки були присутні родичі фотографа, зокрема, правнук Юрій Іваницький.

Ініціатором і організатором створення і встановлення пам'ятної дошки видатному фотографу Олексію Іваницькому стали громадська організація «Фонд пам'яті Капністів» та заступник голови фонду Анатолій Андрєєв.

Довідка

Олексій Михайлович Іваницький вважається одним з кращих українських фотографів XIX століття. Він створив так званий фотолітопис Харкова. Йому вдалося сфотографувати катастрофу царського поїзда, яка сталася 17 жовтня 1888 року під Харковом біля станції Бірки. За серію цих знімків імператор Олександр III подарував фотографу перстень, завдяки якому сім'я Іваницьких вижила в голодному 1933 році. Харківський фотограф був відомий далеко за межами рідного міста - у Іваницького замовляли портрети Антон Чехов, Максим Горький. У грудні 1920 року Олексія Іваницького кинули до Сімферопільської в'язниці за приналежність до дворянства. Його розстріляли в селі Багрїївка разом з більш ніж трьомастами іншими заручниками.

comments powered by HyperComments