Відкрито меморіальну дошку Миколі Бокаріусу

Понеділок, 19 грудня 2016, 13:19
Встановити місце проживання видатного вченого вдалося завдяки випадковості
Відкрито меморіальну дошку Миколі Бокаріусу

Пам'ятну дошку одному із засновників вітчизняної судової медицини і криміналістики Миколі Бокаріусу встановлено на будинку по вул. Чернишевській, 46, де він жив у 1989-1919 роках.

У церемонії відкриття взяли участь перший заступник Харківського міського голови Ігор Терехов, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, представники правоохоронних та силових структур, вищих навчальних закладів, установ і організацій.

Директор Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. засл. проф. М. С. Бокаріуса Олександр Клюєв розповів, що встановити місце проживання видатного вченого вдалося завдяки випадковості.


«Сьогодні - День Святого Миколая. Цей день пов'язують із різними дивами, і дійсно, це було свого роду диво, коли, розбираючи наші архіви, ми знайшли паспорт Миколи Бокаріуса з пропискою. Так було встановлено місце, де він прожив 20 років. Диво і те, що після Другої світової війни цей будинок зберігся. Микола Бокаріус був унікальною особистістю. Він знав 17 мов, займався актуальними проблемами судмедекспертизи і криміналістики. Після його смерті 23 грудня 1931 року некрологи з цього приводу опублікували в багатьох країнах - Аргентині, Японії, Кубі, США, Мексиці. Його дійсно знав увесь світ», - зазначив Олександр Клюєв.
Рішення про встановлення меморіальної дошки Миколі Бокаріусу було прийняте 23 листопада на засіданні виконавчого комітету Харківської міської ради.

Раніше  у Харкові відкрили меморіальну дошку героям-ліквідаторам аварії на ЧАЕС. Меморіальну дошку героям-чорнобильцям, які віддали своє життя, беручи участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, встановили на фасаді заводу «Турбоатом».

comments powered by HyperComments