«Олені святого Миколая» привезли свято для дітей із «сірої зони»

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 13 січня 2017, 12:03
В межах цієї акції харківські волонтери подарували більше тисячі подарунків дітям, що проживають поблизу лінії розмежування.
«Олені святого Миколая» привезли свято для дітей із «сірої зони»

Акція «Олені святого Миколая» була започаткована громадською організацією «Українські рубежі». Завдяки ній діти, що проживають в так званій «сірій зоні», змогли отримати подарунки до зимових свят.

«Команда повезла подарунки 250 дітям до села Кадема та селища Миронівське, – розповіла  Євгенія Левінтштейн, співкоординаторка АКЦентру, – це Світлодарська дуга. Коли ми планували акцію, тоді ще не було загострення бойових дій. Але не відміняти же дитячі подарунки! Кожен з цих діток написав для нас листа, намалював малюнок та висловив своє побажання. Ми збирали подарунки зі всього світу. У нас в базі 1086 дітей з їх побажаннями. Ми заповнили всі списки завдяки харків’янам та нашим друзям з Німеччини, Іспанії, Америки, Ізраїлю, Великобританії, Молдови, Австрії тощо. Фактично, зі всього світу».

Крім того, подарунки висилали небайдужі люди з різних міст України – Києва, Чернігова, Кривого Рогу, Дніпра і навіть самого Горського. Збирали їх від дитячих закладів, шкіл, ліцеїв. Одна ІТ-фірма надала близько 200 подарунків. Активну участь в акції взяли й громадські організації –Харківська правозахисна спілка, Південний пост, «Харків з тобою» тощо.

«В Харкові відгукнулося багато людей, – додала вона, – є просто унікальні особистості. Серед них – Максим Власов, який приніс величезну кількість дитячих іграшок. При чому хороших і дорогих. І в кінці він нас вразив. У нас залишалися «незакритими» три пари роликів. А він їх купив. Це дуже чудово, я вважаю».

Кожного разу волонтери, навантаживши автомобілі подарунками, їхали до сірої зони. Там вони влаштовували святкові заходи для дітей, де ті вже отримали дарунки. «Я з «Оленями» їздила в Горське, Золоте, Тошківку і Петропавлівку, – зазначила Євгенія, – ми там провели дев’ять «ранків». Вони були дуже різними. Наприклад, в Горському ми відкривали міську ялинку, а потім проводили «ранок» більше ніж для 200 дітей. Хоча це важко. Не скільки нам, як дітям. Вони не встигали відчути свято, поспілкуватися, взяти участь в конкурсі. Та і роздача подарунків триває довго».

До цього діти писали листи зі своїми побажаннями. Згодом на їх основі волонтери складали списки. Тому кожен охочий міг на нього поглянути і зробити адресний подарунок для конкретної дитини.

«У дітей дуже багата фантазія, – розповіла Євгенія Левінштейн, – дуже різними були побажання. Окрім традиційних іграшок, які вони бачили в мультфільмах чи які є популярними серед дітей, було багато загадкових прохань. Наприклад, один хлопчик замовив маску коня. Дівчинка 10-11 років, яка живе неподалік лінії розмежування, є вболівальницею футбольного клубу Іспанії. Вона попросила іспанський прапор. Він приїхав з Іспанії. Так вже співпали обставини, що ми змогли це організувати».

За весь час проведення акції поступило більше 80 000 гривень на волонтерську картку. Ці кошти потім йшли і на подарунки, і на пальне, щоб можна було довезти їх до місця призначення. Було зібрано близько 1086 подарунків, які знайшли своїх власників. За словами волонтерів, акція «Олені святого Миколая» вийшла дійсно вдалою.

comments powered by HyperComments