Рятувальники навчили рибалок самостійно виповзати з ополонки/ Фото

Субота, 14 січня 2017, 06:20
Показові навчання «Запобігти. Врятувати. Допомогти» пройшли на Петренківському водосховищі
Рятувальники навчили рибалок самостійно виповзати з ополонки/ Фото

Участь в них взяли фахівці відділу техногенної безпеки, відділу психологічного забезпечення ГУ ДСНС України у Харківській області, групи спеціальних водолазних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення, за участі співробітників Немишлянського районного відділу ДСНС та курсантів Національного університету цивільного захисту України та більш сотні місцевих рибалок та учнів шкіл.

Розпочинаючи дійство, рятувальники звернули увагу глядачів на те, що наразі спостерігається досить суттєве коливання температури навколишнього середовища від мінусових до плюсових показників, що не сприяє утворенню достатньої міцності льодяного покрову на водоймах. Також вони нагадали, що згідно статистики у Харківській області минулої зими трапилось 11 нещасних випадків на зимових водоймах, під час яких загинули люди. Серед них, на жаль, є 1 дитина. Тож організатори акції закликали дітей та рибалок суворо дотримуватись правил безпеки на кризі, вимоги яких вони детально довели присутнім під час заходу. Також рятувальники наочно продемонстрували, що треба робити, якщо людина провалилась під лід.

Згідно сценарію рятувальники практично показали способи рятування потерпаючого з льодяної пастки за допомогою мотузки чи «Рятувального кінця Олександрова», або інших підручних засобів. Другий епізод показу був присвячений методам самостійного порятунку з ополонки. Рятувальник у спеціальному гідрокостюмі показав, що спочатку треба спромогтись закинути одну ногу на лід, потім іншу, і, лежачи, перекочуючись або повзком відповзти від лунки в тому напрямку, звідки прийшов. При цьому ні в якому разі не можна підійматися на ноги, бо крига під тиском може провалитися знову.

Психологи Головного управління провели з дітьми тренінг щодо недопущення паніки у надзвичайній ситуації. А курсанти та фахівці ДСНС профілактичного блоку роздали присутнім відповідні листівки з детальним роз’ясненням правил поведінки на зимових водоймах.

 

comments powered by HyperComments