«Без броні»: як ветеранам АТО допомагають адаптуватися до мирного життя

Юлія Гуш  |  Вівторок, 24 січня 2017, 20:05
У Харкові реалізується проект, в межах якого демобілізовані бійці можуть отримати необхідну допомогу.
«Без броні»: як ветеранам АТО допомагають адаптуватися до мирного життя

Сам проект,  який представлений інтернет-ресурсом bezbroni.net, розпочав свою роботу в березні 2015 року. В його межах спеціалісти надають кваліфіковану психологічну допомогу та проводять юридичні консультації,  там міститься база даних 693 різноманітних служб, які надають психологічну, юридичну, медичну та соціальну допомогу учасникам АТО. Причому, всі вони перевірені спеціалістами ресурсу і можуть бути рекомендованими до звернення.

«Коли демобілізовані почали повертатися назад, то стало зрозуміло, що рани бувають не тільки видимими, – розповіла Оксана Іванців, юрист проекту «Без броні», – вони бувають душевними,  яких не можна одразу побачити. Але болять вони не менше. Це питання стояло доволі гостро і ми вирішили створити сайт, який допоможе ветеранам АТО знайти допомогу якісно і швидко».

Крім того, ресурс «Без броні» має популяризувати психологічну допомогу як таку.  Адже в суспільстві до сих пір побутують міфи стосовно психологів та людей, які звертаються по допомогу.

«Ми створюємо їх самі в суспільстві, – зазначила Тетяна Руденко, психолог проекту, – бо  робимо якійсь висновки, не звертаючись до першоджерел. Це дуже актуально в нашому середовищі. Так починає розповсюджуватися інформація буцімто у в всіх,  хто повертається, є ПТСР  (а що воно таке – ніхто не знає). Звідти з’являється міфи, що кожен, хто побував в зоні бойових дій, неадекватний. Але ми всі, як дорослі люди, розуміємо, що це все неправда».

За її словами спеціалісти, які працюють з військовослужбовцями, мають розуміти те, що вони повертаються з новим досвідом. І цей досвід вони здатні трасформувати, при чому дуже успішно. А сам проект, в свою чергу, має допомогти ветерану налагодити ефективну комунікацію з суспільством. І навпаки – допомогти соціуму краще зрозуміти самих ветеранів. І така комунікація має бути постійною. А щодо міфів, то люди мають зрозуміти, що звернення до психолога вже давно  має вважатися такою ж самою нормою, як, наприклад, відвідання терапевта, зазначає Тетяна Руденко. І це не прояв слабкості, як думають деякі. Навпаки – це вчинок сильної та відповідальної людини.

Руденко також розповіла, що зараз за психологічною допомогою звертається багато людей. Проте це зазвичай ветерани першої та другої хвилі мобілізації.  Одні кажуть, що шкоду ть про те, що не звернулися за допомогою раніше. Інші ж зазначають,  що тільки зараз готові проговорити те, що з ними сталося.

«Я ніколи не хотів бути на війні, – підкреслив Олег Обернихін, керівник центру розвитку «Серце воїна», учасник АТО, – ветерани, про яких ми говоримо – це не ті люди, які хотіли, щоб війна в Україні розпочалась”.  Він розповів, що в межах проекту реалізується принцип «рівний – рівному», який є дуже дієвим під час надання психологічної допомоги ветеранам. Він не тільки забезпечує єфективну комунікацію, а й дає учасникам АТО відчуття, що ніхто «не стоїть над ними». Також він зазначив, що ветерани є потужною силою, яка здатна трасформувати пережитий досвід вже у мирному житті.

Крім того, в межах ресурсу «Без броні» з’явилася ще одна ініціатива. В її межах будуть збирати так звані “історії успіху”, надіслані самими ветеранами. Які, повернувшись додому, змогли, наприклад, спробувати себе в новій професії чи відкрити власний бізнес. Автори кращих історій отримають призи. Проте спеціалісти впевнені, що обрати такі буде дуже непросто.

comments powered by HyperComments