Анахарсіс, скіф з Північного Причорномор’я, та поет-романтик Петренко прикрасять янгела на 86-метровій колоні в центрі Харкова

Юлія  |  Понеділок, 6 лютого 2017, 17:31
Архітектори пояснили журналістам свій задум
Анахарсіс, скіф з Північного Причорномор’я, та поет-романтик Петренко прикрасять янгела на 86-метровій колоні в центрі Харкова

Що буде замість Леніна на центральній площі міста, розповіли головний архітектор міста Сергій Чечельницький та скульптор Олександр Рідний під час брифінгу, присвяченому результатам бліц-конкурсу на кращий ескіз пам’ятника для площі Свободи.

За словами Сергія Чечельницького, пропозиції стосовно майбутнього монументу почали поступати з того часу, як був знесений пам’ятник Леніну.  Це і стало приводом для проведення бліц-конкурсу на кращий проект пам’ятника. Таким проектом, за рішенням журі, стала 86-метрова композиція, яка стане уособленням харківської та української історії. Його вершину має увінчати скульптура янгола, а внизу будуть розміщені образи різних історичних постатей. Це Анахарсіс, скіф з Північного Причорномор’я, князь Ігор, козак-пісняр Семен Климовський та поет-романтик Михайло Петренко в образі студента.

“Персонажі є людьми, які тут жили в різні епохи історії України, – розповів Олександр Рідний, – скоріше, історії Слобожанщини в контексті історії України. Там внизу цього пам’ятника чотири персонажа. Вони всі портретні. Наскільки це можливо. Ми розширили рамки історії України і не обмежитись XIII чи XVII століттями”.

Більшість цих осіб не так відомі широкому загалу, як, наприклад, Григорій Сковорода чи Дмитро Багалій. Чечельницький пояснив такий вибір тим, що історики порадили увіковічити постаті значимих для міста людей, які, втім, залишаються маловідомими. Рідний підкреслив, що всі вони уособлюють собою різні віхи історії Харкова.

Щодо дати реалізації проекту, то вона поки що невідома. Це питання має вирішити замовник. Щодо фінансового питання, то, за словами Чечельницького, гроші завжди знайдуться. А задача творчих людей полягає в тому, щоб вносити свої пропозиції. Він також згадав пам’ятник Шевченку, який був встановлений після громадянської війни. За його словами, тоді нікого не цікавила його вартість.

Зокрема, спікери різко прокоментували звинувачення активістів, які виступали проти даного конкурсу (як, наприклад, представники ГО “Міські реформи”). Вони впевнені, що в подібних випадках завжди будуть невдоволені та заявили, що рішення щодо зведення пам’ятника мають приймати професіонали. А Рідний зазначив, що він взагалі проти проведення публічних  дискусій з цього приводу.

Сергій Чечельницький також заявив, що в цій ситуації термін проведення конкурсу  не має значення.  За його словами, художник постійно в роботі, він відрефлексовує всі події і в нього не мають виникати проблеми з датами.

“Крім того, це ще момент пропаганди, – підкреслив Олександр Рідний, – пам’ятники – вони завжди виникають в сильній країні з якогось приводу. Тому є гул з приводу нашого пам’ятника. Так, все мистецтво –  воно абсурдне. Їм немає сенсу займатися. Я витрачаю на це чимало часу, але не отримую грошей. А цей пам’ятник на історичну тему. Він про Україну. Ці люди проти української історії чи хто вони такі?”. 

Нагадаємо, що сьогодні активісти пікетували Дзержинський райсуд з вимогами скасувати бліц-конкурс щодо пам'ятника на центральній площі Харкова на заміну поваленому раніше пам'ятнику Леніна.

Раніше голова ХОДА Юлія Світлична відзначила щодо пам'ятника на площі Свободи: "Міська влада має організувати фахове обговорення серед експертів та громадськості".

comments powered by HyperComments