На Харківщині понад 150 бійців загинули в зоні АТО - волонтери

Юлія  |  Середа, 8 лютого 2017, 15:07
Ми не повернемо загиблих військових, але ми можемо підтримати їх родини – впевнені активісти «Родинного кола»
На Харківщині понад 150 бійців загинули в зоні АТО - волонтери

«Родинне коло» – це всеукраїнська ініціатива, направлена на допомогу родинам загиблих військових. Її 2014 року підхопили харківські психологи, які стали проводити зустрічі для таких людей і надавати їм необхідну допомогу та підтримку.

«Були дзвінки родинам, були виїзди на похорони, була підтримка в різноманітних кризових та важких ситуаціях з самого початку, – розповіла Світлана Муравська, координаторка проекту психологічного супроводу родин загиблих воїнів АТО «Родинне коло», – і одним із заходів було так зване «Родинне коло». Для того, щоб сім’ї в безпечному просторі, в спокійній обстановці могли там переживати горе, познайомитися між собою і в подальшому змогли би самі підтримувати один одного».

Перша зустріч пройшла на початку 2015 року. Тоді експерти зрозуміли, що людям, які переживають стан горя, необхідна підтримка з боку соціуму. Адже, за словами Муравської, суспільство вже звикло до тих смертей. Через це відбувається замовчування проблем родин загиблих військових. Що, в свою чергу, призводить до знецінення людського життя.
««Родинне коло» направлене на те, щоб показати, що Харківщина є культурним центром України, – підкреслила вона, – це те місце, де люди можуть поважати один одного. Де дуже багато людей, які не є байдужими. Ми не можемо повернути померлих, але ми можемо підтримати тих, кого вони любили. Це і матері, і дружини, і діти. І в кожного з них – своє горе. Їх почуття сильно відрізняються. Тому психологи знаходять можливості для кожної категорії».

Вона також додала, що в цій ситуації особливо страждають діти. Бо часом вони не можуть отримати підтримку, наприклад, від своїх матерів, якщо ті переживають власне горе. А на цих зустрічах люди можуть побачити, як хто зміг з цим впоратися. Ця зустріч важлива для таких родин, адже саме там можна побачити людей, які розуміють їх як ніхто інший.

Перша зустріч була невеличкою. Люди тоді змогли познайомитися один з одним та обговорити наявні проблеми. Проте з кожною новою зустріччю їх кількість зростала. І на даний момент організатори розраховують те, що в заході візьме участь близько 150 осіб. Зустріч «Родинного кола пройде 18 лютого. Там родичі загиблих розіб’ються на окремі групи, кожній з якій буде надана спеціальна допомога.

Тетяна Гайворонська, волонтерка ГО «Нація Добра», підкреслила, що такі ініціативи допомагають людям виходити зі стану депресії. Проте не всі родичі загиблих одразу ж готові йти на контакт. Але коли вони відчувають турботу, до починають довіряти психологам. Також зазначила, що важко зараз працювати без матеріальної підтримки. Бо родин, яким необхідна допомога, стає більше, а необхідних матеріальних ресурсів немає. Бо тут потрібно хоча б допомогти людям доїхати до місця зустрічі чи оплатити обіди, на що також необхідні ресурси.

«На сьогоднішній день в Харківській області цифра загиблих бійців перевалила за 150, – розповіла Катерина Новікова, волонтерка ГО «Нація Добра», вдова загиблого військового – уточнювати ці цифри подекуди не вистачає фізичних та моральних сил. За кожним із них стоять родичі. Це мами і тата, чиєму горю вже нічим не зарадиш. Це вдови, зазвичай молоді дівчата, в чиїх очах назавжди застигла біль втрати. Це діти, які не отримають тієї підтримки, яку може надати люблячий батько».

Вона також підкреслила, що силами волонтерів неможливо зупинити війну. Але можливо підтримувати родини загиблих, адже вони дуже потребують такої допомоги. Це розуміють і психологи. Вони 1 раз на місяць проводять міні-зустрічі, де діти розважаються та займаються творчістю, а дорослі – беруть участь в тренінгах. Також вони висловили бажання проводити такі зустрічі в районах, щоб якнайбільше людей отримали допомогу.

comments powered by HyperComments