Харківщина стала менше споживати газ

Четвер, 9 лютого 2017, 19:06
У бюджетній сфері зекономили вже 18% блакитного палива
Харківщина стала менше споживати газ

Споживання газу у бюджетній сфері Харківської області скоротилось протягом 2015-2016 років на 18%.

Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Євгеній Шахненко, передає кореспондент "Справжньої Варти".

За його словами, регіон стабільно знаходиться серед лідерів за енергозбереженням та енергоефективністю.

"Ми розуміємо, що енергетична незалежність і безпека країни залежать від впровадження енергоефективних заходів, тому цей процес знаходиться під особистим контролем голови ХОДА Юлії Світличної", - підкреслив Шахненко.

Він розповів, що у 2016 році на цільові енергозберігаючі заходи в області було спрямовано близько 80 млн грн, На альтернативні джерела тепла перевели 78 об'єктів соціальної сфер

Що стосується населення, яке є головним споживачем газу, то для них діють програми з енергозбереження.

"І держава, і органи місцевого самоврядування намагаються зацікавити людей, щоб вони берегли свої гроші і зберігали свої житла в теплі, – підкреслив Шахненко, – але ми розуміємо, що для того, щоб масово досягти зменшення енерговживання, нам потрібно зацікавити мешканців багатоквартирних будинків. Це основна наша задача. І ми зараз розуміємо, що, якщо зробити чіткий багатоквартирний облік тепла, то кожен буде зацікавлений рахувати гроші за власним лічильником. І тоді буде оптимально та вигідно».

За однією з програм громадяни отримують від держави компенсацію - 35% тіла кредитів, узятих на енергозберігаючі заходи. Харківська область також прийняла програму, згідно з якою з обласного бюджету будуть компенсувати 15% ставки кредиту. Шахненко озвучив плани збільшити ці кошти на найближчій сесії облради.

За програмою підтримки ОСББ об’єднання отримують від держави 40% компенсації кредитів, від області - 20%. Міста теж можуть ухвалювати свої рішення. Скажімо, Харків проголосував за компенсацію 20% кредитів, а Чугуїв - 10%.

Шахненко також анонсував оснащення багатоквартирних будинків лічильниками тепла. Для пілотного проекту обрано п`ятиповерхівка у Чугуєві. Крім встановлення лічильників, там утеплять стіни тощо.

"За нашими розрахунками, ці заходи скоротять витрати жителів на опалення мінімум на 50%", - пояснив чиновник.

Раніше повідомлялося, що у Харкові винахідливі підприємці відкрили імпровізовані автозаправочні станції, де продавали скраплений газ.

comments powered by HyperComments