Харківському планетарію ім. Ю.О. Гагаріна виповнюється 60 років

Юлія Гуш  |  Субота, 18 лютого 2017, 12:44
Представники планетарію впевнені, що інтерес до нього викликаний їх вмінням охопити всі вікові категорії, починаючи від дітей і закінчуючи зрілими людьми.
Харківському планетарію ім. Ю.О.  Гагаріна виповнюється 60 років

«Наступив рік, який для нашого планетарію є дуже важливим, – розповіла Галина Железняк, директорка планетарію, – 21 березня буде святкування 60-річчя. І ми розуміємо, що ця дата не може бути сама по собі. В планетарії сконцентровані найрізноманітніші теми, люди та свята. Ми пов’язані з популяризацією знань та культурною діяльністю на Слобожанщини. Інтерес до нашого планетарію пов’язаний з тим, що ми повинні охопити всі вікові категорії. Починаючи з малих дітей і закінчуючи зрілими людьми. І потрібно сказати, що ця 60-річна історія наводить нас на думку, що всі покоління – як по естафеті – передають один одному певні настрої. Адже космічна епоха зараз є найбільш актуальною. Я вважаю, що планетарій відіграє ключову роль в тому, щоб людина вірила в прекрасне майбутнє».

Зокрема, в планетарії будуть святкувати 25 років з дня з виникнення Державного космічного агентства Україна». За словами Железняк, це також значна дата для харківської космонавтики. Харківський планетарій в Україні є другим по величині. Він унікальний тим, що там встановлена стела з іменами людей, які загинули заради розвитку даної науки.

Як зазначив Володимир Захожай, президент ГО «Спілка планетаріїв України», на сьогоднішній день астрономія активно розвивається, а в нові технології вкладаються дуже великі кошти.

«Астрономія – це наука, в яку вкладається дуже багато ресурсів, – розповів він, – які раніше йшли на ядерну науку. Зараз кошти, які вкладаються в космос, знаходяться на тому рівні. Зараз будь-який солідний телескоп, який запускають до космосу, за який отримують нобелівські премії, не коштує менше ніж мільярд доларів. Це дуже великі суми. Це свідчить про те, що, по-перше, у людей є інтерес до науки, і по-друге, що космос є тією лабораторією, де містяться нові відкриття, про які люди нічого не знають».

comments powered by HyperComments